Informatii utile! Curiozitati si stiri din intreaga lume.

Bătrâna din Buzău, care A UIMIT MEDICINA din România. Are 100 de ani, însă de la 26 de ani nu mai doarme deloc. Cum explică medicii

in Curiozitati de

O femeie din Buzău a reuşit să ajungă la vârsta de 100 de ani, deşi, spun ea şi familia ei, nu a mai dormit de mai bine de 7 decenii. Medicii nu pot să explice cum a reuşit bătrâna să supraviețuiască fără somn, scrie România TV.

Povestea Drăguţei Ardeleanu e demnă de Cartea Recordurilor. Femeia nu a mai dormit deloc de la 26 de ani. Ziua avea grijă de gospodărie, iar noaptea, când toţi cei din jur dormeau, ea făcea croitorie.

Vecinii mărturisesc, la rândul lor, că în perioada în care femeia era în putere permanent se vedea lumina aprinsă în camera de lucru. Dimineaţa pleca la CAP, iar noaptea croia, acest ciclu fiind repetat continuu timp de multe decenii. „De copil o ştiu, pentru că suntem şi vecini. O ştiu că a fost foarte muncitoare. Până la 80 şi ceva de ani a lucrat croitorie, iar la ea lumina nu se stingea niciodată. Plus că a învăţat foarte mulţi tineri meserie. Oamenii o apreciau şi îşi croiau diverse modele de îmbrăcăminte, iar printre cliente au fost şi bunica mea, mama, fina noastră. Era foarte vestită“, spune Sorin Tănase, primarul din Săgeata, localitatea Buyoiana unde locuiește bătrâna.

După pensionarea din agricultură, tanti Drăguţa a continuat mulţi ani să coasă la bătrâna maşină Singer, pe care o are şi acum în casă. Nu a mai putut să doarmă, chiar dacă ar fi vrut. Rudele spun că uimirea le era mare atunci când observau că, în ciuda nopţilor albe pe care le făcea, femeia nu simţea oboseală şi nu dădea semne de slăbire fizică. Despre consăteanca lor care nu închidea un ochi noaptea au aflat repede toţi localnicii din Săgeata, de la cei mici, până la cel mai vârstnic. „Mergeam şi noi din când în când la dânsa să o ajutăm la croitorie, noaptea, iar nouă când ni se închideau ochii renunţam. Doamna Drăguţa îşi făcea treaba în continuare, iar dimineaţa o vedeai cum pleacă la muncă fără nicio problemă“, a povestit una dintre vecine.

Explicaţia specialiştilor

Deşi literatura de specialitate abundă în informaţii conform cărora lipsa somnului are consecinţe grave asupra sănătăţii, specialiştii în neuropsihiatrie spun că domeniul nu a fost intens explorat. Aceştia bănuiesc că, în cazul femeii din Săgeta, ar fi vorba despre o particularitate genetică extrem de rară, întâlnită doar la delfini şi cetacee.

Nu dispunem la momentul acesta de o explicaţie ştiinţifică. Sunt convinsă că ceva este engramat în genomul acestei persoane, pentru că, trebuie să recunoaştem, fiecare om are ritmul său circadian, fiecare om are ceasul său biologic programat. Unul doarme două-trei ore, se reface şi este bun de muncă, iar altul doarme şapte, zece ore şi se scoală neuroastenizat. Altul nu doarme deloc şi poate să lucreze, să performeze“, spune medicul psihiatru Maria Cristache. Drăguţa Ardeleanu s-a lăsat de croitorie în urmă cu peste zece ani, însă nici până astăzi nu şi-a recăpătat somnul.

Femeia spune că abia dacă aţipeşte în câteva scurte reprize pe noapte, iar de când nu mai lucrează i se pare că dimineaţa vine extrem de greu. Nu a mers la medic, pentru că nu s-a simţit niciodată rău din cauza nopţilor pierdute.

https://youtu.be/IYmE07ODiYw

Ultimile din

Mergi la SUS