”Baronii” PSD securizați prin ordonanță de urgență

in Politic de

”Baronii” PSD presează Guvernul să schimbe legea alegerilor locale astfel încât șefii de Consilii Județene să fie aleși uninominal.

Guvernul PSD intenționează să adopte o OUG prin care să legifereze alegerea uninominală a președinților de Consilii Județene.

”Baronii” PSD se tem că, la scorul de 23%, își vor pierde feudele
Usturătorul eșec înregistrat de PSD la alegerile locale îi face pe pesediști să se teamă de viitor. Viitorul lor în funcții, evident, iar unii dintre cei mai îngrijorați sunt pesediștii eternizați în fruntea Consiliilor Județene – așa numiții ”baroni”.

În prezent, președinții de Consilii Județene sunt aleși prin vot indirect, respectiv de către consilierii judeţeni, proces care include evident trocuri politice. Acest joc le-a convenit pesediștilor atâta vreme cât scorul lor bătea la 40, dar îi sperie acum de moarte după coborârea PSD-ului la mai puțin de 25 de procente.

Acesta este motivul pentru care Viorica Dăncilă intenționează (presată la greu de colegii ”baroni” după cum se vorbește în partid) să recurgă din nou la o ordonanță de urgență care va spori semnificativ șansele ”baronilor” din județele colorate în continuare în roșu de a rămâne la butoanele Consiliilor Județene.

Ca urmare, potrivit Mediafax, noile prevederi legale cuprinse în proiectul pe care Guvernul Dăncilă vrea să-l treacă pe repede-înainte sună astfel: ”Primarii comunelor, oraşelor, municipiilor, sectoarelor municipiului Bucureşti şi primarul general al municipiului Bucureşti, precum şi preşedinţii consiliilor judeţene se aleg pe circumscripţii electorale, prin scrutin uninominal”.

Ce nu poate fi justificată cu niciun chip este urgența OUG-ului cu pricina din moment ce alegeri locale vor avea loc de abia la începutul verii 2020, deci este suficient timp pentru ca legile care reglementează acest tip de alegeri și organizarea administrației locale să fie modificate normal, prin Parlament, în niciun caz în mod heirupist prin ordonanță de urgență.

Conform folclorului pesedist, cel mai disperat să vadă legiferată alegerea uninominală a șefilor de CJ este ”baronul” vrâncean Marian Oprișan. Care, după cum spun colegii săi de partid, a simțit pentru prima dată la europarlamentare că i se clatină Vrancea sub picioare, dar asta nu din cauza vreunui seism caracteristic acestei regiuni.