Informatii utile! Curiozitati si stiri din intreaga lume.

AVERTISMENTUL SPECIALIȘTILOR: PÂINEA CONȚINE CANTITĂȚI URIAȘE DE SARE

in Sanatate de

Pâinea este prezentă în cantități mari în regimurile alimentare ale oamenilor din întreaga lume și este una dintre cele mai mari surse de sare din diete. Un nou studiu, realizat de World Action on Salt and Health (WASH), din Londra, a dezvăluit nivelurile șocante de sare prezente în acest aliment de bază, noteaza jurnalistii.ro

WASH a analizat peste 2.000 de sortimente de pâine albă, integrală, cu cereale mixte și de lipie din 32 de țări și regiuni.

Concluzia este că pâinea cea mai sărată conține o cantitate șocantă de 2,65 grame de sare (1060 miligrame de sodiu) la 100 de grame, fiind, astfel, chiar mai mare decât apa de mare.

Numeroase sortimente de pâine s-au dovedit a depăși recomandările medicale referitoare la conținutul maxim de sodiu pe care ar trebui să-l aibă.

Studii anterioare care au analizat evoluția industriei alimentare în această chestiune au constatat o reducere de numai 6,6% a cantității de sare în produselor de panificație. Diminuarea nivelului de sare din pâine este o metodă ușoară și eficientă de scădere a aportului de sare pentru întreaga populație – cercetările au arătat că s-ar putea reduce cu 25% consumul de sare, timp de șase săptămâni, fără ca vreun consumator să observe diferența.

Peste 40% (44%) de pâinea albă inclusă în studiul WASH conține mai multă sare decât limita maximă, conform recomandărilor medicilor britanici. Republica Macedonia a produs pâinea albă cu cel mai mare conținut de sare, în medie de 1,42 grame la 100 de grame, comparativ cu China, care a avut cel mai mic conținut de sare, de 0,65 de grame la 100 de grame.

Conținutul mediu de sare din pâine integrală din Qatar, China, Costa Rica și Africa de Sud (0,78g / 100g – 0,92g / 100g) a fost mai mic decât conținutul mediu de sare din pâinea integrală Marea Britanie (0,93 g / 100 g).

Pâinea cu cea mai multă sare disponibilă în Bulgaria a avut un conținut de sare de 2,50g / 100g, comparativ cu cea mai slabă pâine de sare disponibilă în Costa Rica, cu un conținut de sare de 0,09g / 100g, o diferență masivă de 27 de ori în conținutul de sare.

”Consumul unei cantități mari de sare crește presiunea arterialaă principala cauză a atacurilor de cord și a insuficienței cardiace, principala cauză a decesului la nivel mondial. Reducerea consumului de sare în întreaga lume ar duce la salvarea a milioane de vieți în fiecare an și toate țările ar trebui să depună eforturi pentru reducerea aportului de sare cu 30% până în 2025”, a afirmat Graham MacGregor, profesor de Cardiologie la Queen Mary, Universitatea din Londra, și președintele WASH.

Ultimile din

Mergi la SUS