Atentie la gripa. Doctorul Tudor Ciuhodaru lanseaza un apel de ultima ora! Un pacient de 53 de ani nu a mai putut fi salvat si s-a confirmat virusul gripal AH3.

in Sanatate

Atentie la gripa. Un pacient de 53 de ani nu a mai putut fi salvat si s-a confirmat virusul gripal AH3. E bine de stiut:

1. Sunt deja aproape 400 cazuri de gripa clinica in ultima saptamana (de 10 ori mai multe comparativ cu anul precedent) si au fost confirmate 67 cazuri de gripa: 11 cazuri gripa cu virus AH1, 19 cazuri gripa cu virus AH3, 36 cazuri gripa cu virus A nesubtipat, 1 caz gripa cu virus B.

2. Numarul infectiilor respiratorii acute se apropie rapid de 60.000 iar numarul infectiilor respiratorii severe s-a dublat in doar o saptamana.

3. Anul trecut gripa a dus la 129 de decese.

4. Cei mai expusi sunt cei de peste 65 de ani, copiii sub 5 ani, gravidele, imunodeficientii, pacientii cu afectiuni respiratorii sau cardio-vasculare cronice.

5. Majoritatea celor care se imbolnavesc de gripa se vor recupera in cateva zile, insa cei din grupele de risc sunt predispusi la complicatii serioase precum pneumonii grave, crize astmatice, insuficienta respiratorie, miocardita, insuficienta cardiaca.

6. Transmiterea de la o persoana la alta se face cu mare usurinta pe cale aeriana (vorbire, tuse, stranut) sau prin contact direct sau indirect cu secretiile respiratorii aflate pe mainile acestora sau pe suprafete contaminate.
7. Nu temporizati consultul medical mai ales daca va incadrati in grupele cu risc.

8. Tratamentul pentru gripa trebuie instituit cat mai rapid, acesta fiind mult mai eficient daca este aplicat in primele 2 zile de la debutul bolii.

9. Evitati automedicatia. Orice tratament, inclusiv vaccinarea, trebuie facut doar la recomandarea medicilor de familie sau a specialistilor.

10. Antibioterapia fara discernamant este nu doar inficienta ci si potential periculoasa! Poate duce la selectionarea germenilor rezistenti, agravarea afectiunilor de baza sau da efecte secundare multiple nedorite.

SIMPTOME RĂCEALĂ – GRIPA SEZONIERĂ – GRIPA AH1N1

Răceală

– Tuse
– Secreţii nazale
– Oboseală

Gripa sezonieră

– Febră – 39-40 grade
– Tuse
– Secreţii nazale
– Oboseală
– Dureri de cap
– Dureri musculare
– Frisoane

Gripa AH1N1

– Febră – 38-38,5 grade
– Tuse
– Secreţii nazale
– Oboseală
– Dureri de cap
– Dureri musculare
– Frisoane
– Stare de vomă
– Diaree

Ce trebuie să facă o persoană care prezintă simptome de gripă nouă

Pasul 1 – Vizita la medic

– Bolnavul merge la medicul de familie sau, în caz de urgenţă, la spitalul/secţia de boli infecţioase din oraş 

– La Bucureşti, există două camere de gardă speciale, la Spitalul Victor Babeş şi la Institutul Matei Balş – care sunt deschise non-stop

– Nu se duce la Unităţile de primiri urgenţe

Pasul 2 – Analize medicale

Dacă a intrat în contact cu cineva bolnav şi prezintă simptome, i se recoltează probe pentru analize

Pasul 3 – Internare sau izolare

– Dacă simptomele sunt severe, bolnavul este internat imediat

– Dacă nu are simptome, dar a intrat în contact cu o persoană bolnavă, este trimis acasă unde va sta izolat 7 zile

– Dacă, după câteva zile, prezintă simptome de boală, persoana se prezintă la secţia de boli infecţioase pentru internare

Dacă, după confirmarea virusului, bolnavul nu respectă procedurile în vigoare poate ajunge după gratii. Potrivit articolului 308 din Codul penal, zădărnicirea combaterii bolilor molipsitoare constituie infracţiune şi se pedepseşte cu închisoare de la o lună la doi ani.

Cum ne protejam – 4 reguli simple:

1. Evitati contactul cu persoanele bolnave: evitati aglomeratiile (mijloace de transport in comun, spatii publice) unde exista risc crescut de a intra in contact cu o persoana infectata, nu stati langa persoanele care tusesc sau stranuta, nu vizitati si nu duceti in colectivitati, mai ales scolare, persoanele bolnave.

!!!Nu duceti copilul in colectivitate daca prezinta febra, frison, tuse, secretii nazale abundente.

Pacientul va fi izolat de restul familiei intr-o camera separata luminoasa, aerisita, cu o temperatura medie de 22 – 24 grade.

2. Respectati regulile generale si individuale de igiena: utilizarea batistei si spalatul pe maini, pusul mainii la gura atunci cand tusim sau stranutam, evitarea contaminarii prin atingerea cu mainile a ochilor sau a gurii, aerisirea zilnica a locuintelor sau a birourilor cu mentinerea unei temperaturi de 18-22 grade precum si igienizarea spatiilor si a suprafetelor. Spalati-va cat mai des pe maini cu apa si sapun, spalatul trebuie sa dureze cel putin 20 de secunde, insistand pe pliurile si spatiile interdigitale, apoi uscati mainile cu prosoape de hartie sau aer cald sau daca nu sunteti in apropierea apei puteti utiliza, cu eficinta mai redusa, un dezinfectant pe baza de alcool.

3. Evitati stresul termic: imbracaminte adecvata, consumul de lichide calde, evitarea deplasarilor matinale si nocturne cand este foarte frig, alternarea repausului in spatii incalzite precum institutiile pubilice si magazine.

4. Respectati un regim de alimentar adecvat: bazat pe fructe si legume proaspete, bogate in vitamine, renuntarea la fumat, evitarea consumului de alcool, respectarea programului de odihna.

Loading...