ATENȚIE! Ce boli grave pot transmite pisicile. Fiecare deținător de feline trebui să știe asta

in Sanatate
DISTRIBUIE PE FACEBOOK

Iată care sunt cele mai cunoscute 6 boli pe care felinele le pot avea și le pot transmite trasmite oamenilor.

Clamidioza

Această boală e produsă de bacteria Chlamidofila felis, care se transmite prin contactul direct cu pisicile infectate. Simptomul principal, atât la om, cât şi la animal, este conjunctivita. Diagnosticul se pune după analiza secreţiei oculare sau prin test PCR, fiind necesar să se facă o diferenţiere de diagnostic după ce au fost analizate şi alte boli ce pot produce conjunctivita la pisici, cum ar fi herpesvirus, calicivirus, mycoplasma).

Enterita cu Campylobacter

Transmiterea acestei boli se face prin contact direct cu pisicile ce prezintă scaune apoase, cauzate de această bacterie. Simptomele la animale includ diareea şi starea generală proastă. La om apare gastroenterita, alterarea stării generale, cefalee, mialgii, artralgii.
Boala este autolimitantă, însă se pot face teste, din fecale (coprocultura), pentru detectarea bacteriei.

Dermatofitia

Boala dermatologică produsă de fungi (Microsporum şi Trichopyton) este întâlnită la câini, pisici şi alte mamifere, însă cel mai frecvent la pisici.
La om apar leziuni cutanate, însoţite de prurit intens. În general, sunt localizate, diseminarea apărând doar în caz de imunodeficienţă. La animale apar zone fără păr, cruste. Orice aspect anormal al tegumentului sau blănii ar trebui investigat, diagnosticul punându- se cu uşurinţă prin teste.

Toxoplasmoza
Boala este produsă de Toxoplasma gondii, felinele fiind gazde definitive. Transmiterea se face pe cale fecal- orală, prin ingestia paraziţilor eliminaţi prin fecalele pisicilor infectate.
Manifestările clinice la om includ limfadenopatie, febră, cu evoluţie nefavorabilă la persoanele care au o imunitate scăzută. Manifestările grave pot fi observate la femeile însărcinate, cu infectarea fătului, afectarea sistemului nervos central, infecţie sistemică sau avort.

Simptomatologia este aceeaşi şi la pisici. De asemenea, este indicată şi testarea pisicilor dacă se doreşte obţinerea de pui de la acestea.

Pasteureloza

Pasteurella multocida este o bacterie care se întâlneşte în cavitatea bucală a 50- 90% dintre pisici şi a fost găsită într-un procent aproape la fel de mare şi la om, în cazurile de muşcătură de pisică. În locul afectat apare edemul, ganglionii regionali se măresc, apar dureri musculare şi articulare în vecinătatea zonei afectate.

Aceasta poate provoca infecţii serioase şi necesită îngrijiri medicale de urgenţă. Cu toate acestea, este tratată cu succes prin antibioterapie. Rareori, pot apărea complicaţii, febră, dureri de cap şi chiar meningită, sau forme intestinale( gastroenterita).
La pisici produce infecţii secundare respiratorii şi a fost asociată şi cu empiemul spinal şi meningoencefalomielita.

Boala zgârieturii/ghearelor de pisică

Această boală este produsă de o bacterie şi apare în urma zgârieturilor de pisică dacă aceasta este purtătoare de bacterii. Mai poate fi transmisă şi dacă mângâiem blana pisicii şi apoi ducem mâna la ochi. Apare iniţial sub forma unei bubiţe (uscate sau cu puroi), iar în câteva săptămâni duce la inflamarea ganglionilor regionali şi apariţia unor simptome cum ar fi frisoane, febră, dureri de cap, lipsa poftei de mâncare. Cea mai rapidă metodă de prevenire este dezinfectarea rănii şi administrarea de antibiotice.


DISTRIBUIE PE FACEBOOK

Loading...