Informatii utile! Curiozitati si stiri din intreaga lume.

Amenzile rutiere vor crește de la 1 ianuarie 2018! Noroiul de pe roți sau gesturile obscene, sancționate cu până la 3.800 de lei

in ExtraNews de

Amenzile rutiere vor crește de la 1 ianuarie 2018, dată începând cu care și salariul minim pe economie va crește cu 31%, astfel că va ajunge de la 1.450 de lei la 1.900 de lei.

Potrivit articolului 98 din Codul Rutier, amenzile contravenționale se stabilesc pe clase, în funcție de numărul de puncte de amendă aplicate. Un punct reprezintă 10% din salariul brut pe economie, ceea ce înseamnă că va ajunge la 190 de lei, de la 1 ianuarie 2018.

Potrivit Codului Rutier, sancțiunile se împart în patru categorii.

Astfel, vorbitul la telefon la volan, nepurtarea centurii de siguranță, trecerea pe galben, condusul pe linia de tramvai, vor fi sancționate cu până la 570 de lei, adică 2 sau 3 puncte-amendă.

Sancțiunile pentru infracțiunile din clasa II vor ajunge până la 950 de lei, adică 4-5 puncte-amendă. Constituie contravenții: conducerea unei mașini care are montate anvelope cu alte dimensiuni sau caracteristici decât cele prevăzute în certificatul de înmatriculare, conducerea unei mașini care poluează fonic sau emană noxe peste limita legală admisă, folosirea instalațiilor de sonorizare la un nivel de zgomot care afectează deplasarea în siguranță, conducerea unei mașini fără trusă medicală, triunghiuri reflectorizante, trecerea pe culoarea roșie a semaforului.

Contravențiile din clasa a III-a prevăd de la 6 la 8 puncte amendă. Astfel, șoferii ar putea fi amendați cu până la 1.520 de lei, dacă: conduc fără permis sau cu un permis expirat, nu respectă distanța laterală față de mașina mașina care circulă din sens opus, circulă într-un vehicul cu defecțiuni la sistemul de iluminare sau avertizare sonoră.

Amenzile pentru clasa a IV-a ajung de la 9 la 20 de puncte-amendă, ceea ce înseamnă amenzi de până la 3.800 de lei. Astfel, ar putea fi vizați șoferii care conduc mașini fără plăcuțe de semnalizare, nu efectueaza controlul medical periodic, fac gesturi obscene sau jignesc ceilalți șoferi, transportă copii mai mici de 12 ani sau animale pe locurile din față, conduc sub influența băuturilor alcoolice, conduc mașini cu defecțiuni la sistemul de frânare, merg pe drumuri publice cu mașini care au noroi pe caroserie sau pe roți.

Sursa: stirileprotv.ro

Ultimile din

Mergi la SUS