Informatii utile! Curiozitati si stiri din intreaga lume.

ALARMANT! 35% din populatia activa a Romaniei a plecat, in ultimii ani, sa lucreze in strainatate.

in Politic de

In ultimii 10 ani, 3,5 – 3,6 milioane de cetateni ai Romaniei, un procent de 35% din populatia activa, a plecat la munca in strainatate, a declarat, la Satu Mare, consilierul de stat Borbely Laszlo, coordonatorul Departamentului pentru Dezvoltare Durabila.

Acesta a demarat miercuri, la Satu Mare, consultarile cu autoritatile locale in vederea revizuirii Strategiei de Dezvoltare Durabila, urmand sa se deplaseze in mai multe judete pentru a discuta cu reprezentantii institutiilor publice in vederea identificarii unor solutii la problemele societatii.

‘E o premiera, pentru ca e primul judet unde vin, in teritoriu. S-a infiintat in cadrul Secretariatului General al Guvernului, pe langa primul ministru, un departament pentru dezvoltare durabila in luna mai. (…) E vorba despre Agenda 2030, care a fost adoptata pe Agenda ONU 2015 si pe care, in mod voluntar, fiecare tara trebuie sa o implementeze. Sunt 17 obiective, de fapt tot ceea ce exista intr-o societate este cuprins in aceste 17 obiective. Din Romania, conform datelor ONU, dupa Siria, unde este razboi civil, in ultimii 10 ani, au plecat cei mai multi in afara, sa lucreze, evident, in Uniunea Europeana, dar si in alta parte, 3,5 – 3,6 milioane de cetateni, care inseamna cetateni activi, 35%. Deci 35% din cetatenii activi din Romania, in momentul de fata, lucreaza in strainatate. Trebuie sa analizam, evident, sunt multe cauzele acestei emigrari, dar sunt si probleme sociale si economice, de toate felurile. Din 2009 pana in 2015, au plecat din Romania 28.000 de asistente medicale si 14.000 de medici’, a declarat Borbely.

Potrivit acestuia, o alta problema este speranta medie de viata, care in Romania este sub media europeana.

Speranta medie, care e destul de inaintata in Uniunea Europeana, fata de Bucuresti, in Satu Mare, si la femei si la barbati, e cu 4 ani mai mica. La Satu Mare, speranta de viata la barbati e de 69 de ani, la femei de 76 de ani. Aceste lucruri trebuie analizate, dar trebuie sa fie cineva care sa coordoneze si de aceea s-a infiintat acest departament si de aceea am aceasta prima intalnire cu cei din teritoriu, cu acele institutii pe care trebuie sa le informez ce dorim, pornim revizuirea strategiei de dezvoltare durabila. Romania are din 2008 o strategie de dezvoltare durabila, dar care, din varii motive, n-a fost o analiza foarte amanuntita. Noi ce trebuie sa facem? Sa revizuim strategia, sa avem indicatori statistici si pe baza acestora sa incercam, prin proiecte guvernamentale, toate institutiile sa inteleaga cat de important e sa schimbam mentalitatea cetatenilor’, a mai spus Borbely.

Borbely considera ca o alta problema a Romaniei este risipa de alimente, conform statisticii prezentate anual fiind aruncate 2,2 milioane tone de alimente, in conditiile in care unele persoane nu au ce manca.
El spera ca intr-un an strategia sa aiba toti indicatorii si sa poata fi adoptata.
‘Este o prima sedinta de informare. Am dori sa se formeze nu neaparat nuclee de oameni care sa priceapa ce inseamna dezvoltarea durabila si sa fie de fapt promotorii acestui concept, dar ar fi bine, si asta o sa propunem prin memorandum la Guvern, si la nivelul institutiilor centrale mai ales, dar si locale, sa fie desemnati oameni care trebuie sa invete, sa aiba acest concept holistic, cum e la moda, adica sa aiba o viziune si la nivelul unui oras, la nivelul unui judet sa vina cu unele solutii care tin si de partea tehnica, pentru ca trebuie sa faci studii si sa prezinti aceste date, dar sa pornim o miscare, sa avem o masa critica de acei oameni, politicieni, de la institutiile statului, ONG-uri, sa porneasca o miscare de aceasta care sa porneasca pentru o societate benefica’, a mai spus Borbely. Sursa: EVZ.ro

Ultimile din

Mergi la SUS