Ajunge în România norul radioactiv din Rusia?! Reacția autorităților din țara noastră

in ExtraNews de

A fost panica printre romanii care au primit un mesaj pe telefoanele mobile despre norul radioactiv din Rusia care ar fi ajuns si in tara noastra. La scurt timp, autoritatile statului i-au linistit pe romani.

Potrivit comunicatului de presa semnat de cele trei institutii si remis duminica presei, nu exista date care sa confirme sau sa indice existenta unor factori de risc radioactiv pentru populatia din Romania.

„​In ceea ce priveste informatiile aparute in spatiul public, referitoare la posibila prezenta a unui nor radioactiv deasupra Romaniei, Inspectoratul General pentru Situatii de Urgenta (IGSU), Comisia Nationala pentru Controlul Activitatilor Nucleare (CNCAN) si Agentia Nationala pentru Protectia Mediului (ANPM) aduc in atentia opiniei publice faptul ca nu exista date care sa confirme sau sa indice existenta unor factori de risc radiologic pentru populatia de pe teritoriul Romaniei sau mediu care sa impuna luarea unor masuri de raspuns”, se arata in comunicat.

Potrivit acestuia, Agentia Nationala pentru Protectia Mediului monitorizeaza in permanenta radioactivitatea mediului, iar la masuratorile efectuate din 8 august si pana in prezent „nu exista nicio modificare a fondului natural din punct de vedere a radioactivitatii mediului”.

​De asemenea, reprezentantii celor trei institutii sustin ca nici la nivel international nu au fost raportate modificari ale nivelului de radioactivitate a mediului.

Potrivit comunicatului, autoritatile romane sunt in contact permanent cu Centrul de Incidente si Urgente din cadrul Agentiei Internationale pentru Energie Atomica de la Viena si cu statele cu care Romania are incheiate tratate bilaterale in cadrul Conventiei Internationale de notificare rapida in cazul urgentelor radiologice si accidentelor nucleare.

„Nivelul radiatiilor masurate de catre ANPM prin RNSRM se incadreaza in limitele radioactivitatii mediului natural. CNCAN, ANPM impreuna cu IGSU precizeaza ca nu exista niciun pericol radiologic pentru populatie sau pentru mediu”, se mai arata in comunicat.

Declaratiile vin in contextul in care Unitatea 4 a centralei atomice de la Beloiarsk din regiunea Muntilor Urali a fost oprita duminica in urma detectarii unei erori la sistemul siguranta, a anuntat o subsidiara a agentiei ruse pentru energie atomica, Rosatom, informeaza publicatia The Moscow Times.