Informatii utile! Curiozitati si stiri din intreaga lume.

Adrian Năstase aduce critici dure la adresa premierului Dăncilă. De ce o critică pe Dăncilă

in Politic de

Adrian Năstase, fostul premier a intervenit în scandalul mutării ambasadelor de la Tel Aviv la Ierusalim. Adrian Năstase aduce critici dure și a avut o reacție furibundă, la Adevărul Live unde a examinat decizia Guvernului Dăncilă.

„Răspunsul ar trebui să fie dat de o revizuire a Constituţiei. Noi avem o formulă de decizie duală în forma Executivului: preşedintele şi premierul. Este o soluţie care va produce tensiuni şi incapacitatea de formulă politică consensuală. Avem o succesiune de coabitări între un preşedinte de o culoare şi premieri de altă culoare. Avem două variante extreme: fie republică prezidenţială, fie republică parlamentară. Altfel, din aceste ciocniri nu va ieşi nimic bun.

Când preşedintele spune că a convocat-o pe Viorica Dăncilă la Palatul Cotroceni arată o relaţie de subordonare. Poate că şi Parlamentul trebuia consultat în chestiunea mutării ambasadei la Ierusalim. Nu putem accepta o stiuaţie de fapt ca o situaţie de drept. S-ar putea să vină ruşii şi să spună: «de ce nu acceptaţi situaţia de fapt din Crimeea?». Decizia nu are justificare din punct de vedere al dreptului internaţional. Sunt 13 rezoluţii al Consiliului ONU şi al Consiliului de Securitate. Din punct de vedere politic, poate să existe o anumită justificare.

România, ca şi SUA, nu mai poate să invoce statutul de mediator în relaţia dintre arabi şi israelieni, ci a devenit parte în acest conflict, ceea ce ne pune într-o situaţie de adversitate cu lume arabă. Mai e şi poziţia UE. Noi vrem să preluăm cu succes preşedinţia UE, dar care va fi situţia preşedintelui la Consiliul European când el va trebui să se prezinte cu o situaţie complet diferită faţă de ceilalţi lideri europeni? E nevoie de o analiză foarte seriosă de riscuri versus beneficii.

N-am văzut o asemenea analiză. Poate a fost secretă. Această divergenţă de abordare va marca statutul României. Relaţiile mele cu premierul Netanyahu au fost excelente, a fost la Cornu. Interesele Israelului sunt foarte clare. Interesul lui Trump pentru a obţine un sprijin din partea lobby-ului evreiesc din SUA este evident. Care e interesul nostru? CSAT a fost consultat? Zona serviciilor? Răspunsul meu este de tip rabinic. Sper ca deciziile care se vor lua vor fi corecte.”, a spus Adrian Năstase, întrebat cum vede cearta dintre Guvern şi preşedinţie pe mutarea ambasadei la Ierusalim.

Sursa: Adevarul.ro

Ultimile din

Mergi la SUS