România va primi, cel mai probabil, bani mai puțini de la Uniunea Europeană (UE), în cadrul financiar multianual de după 2020, în contextul în care bugetul va scădea cu cira 13% din cauza ieșirii Marii Britanii.
De asemenea, țările care contribuie net vor dori scăderea sumelor alocate, iar negocierile vor fi mai dure decât la cele pentru programul 2014-2020, a declarat luni consilierul prezidențial Leonard Orban, într-o conferință organizată de Institutul European din România (IER) și Ministerul Afacerilor Externe.
Ieșirea Marii Britanii din UE și problema tot mai acută a emigranților, probleme care nu existau la precedentele negocieri, pentru programul 2014-2020, vor pune presiune pe scăderea bugetului post-2020, scrie News.ro.
„Bugetul se negociază cu cuțitele pe masă. Negocierea pentru post-2020 mă aștept să fie chiar mai dură decât ultima. Statele net contributoare vor dori să reducă contribuția, probabil sub 1% din Produsul Intern Brut (PIB)”, a declarat Orban.
Fără contributia Marii Britanii, bugetul UE va scădea probabil cu circa 13%, iar problemele există deja pentru perioada 2019-2020, când va trebui rezolvată o notă de plată de circa 50 miliarde euro. În aceste condiții, cel mai probabil, România va primi mai puțini bani, a avertizat Orban.
„Mă aștept că aceste sume mari de care beneficiază România în această perioadă să fie ultimele sume mari. Mă aștept ca sumele să scadă atât pentru coeziune, cât si pentru dezvoltare rurală, iar condiționalitățile să fie mai dure și complicate”, a declarat consilierul prezidențial.