Informatii utile! Curiozitati si stiri din intreaga lume.

Cristian Tudor Popescu:”Jandarmii simt ceva numit rușine?”

in ExtraNews de

Ziaristul Cristian Tudor Popescu într-un articol publicat pe site-ul republica.ro adresează o serie de întrebări pertinente ministrului Carmen Dan și celor care conduc Jandarmeria Română în legătură cu atitudinea pe care jandarmii au avut-o vizavi de indivizii violenți care au deturnat mitingul pașnic și l-au transformat într-un act degradant pentru mulțimea pașnică de cetățeni prezenți la manifestație.
Vă prezentăm integral întrebările ziaristului Cristian Tudor Popescu, care așteaptă un răspuns din partea autorităților:

Câteva întrebări pentru ministrul de Interne Dan și conducerea Jandarmeriei:

1. De ce nu au fost izolați și reținuți de către jandarmi, prin mijloace specifice, om la om, indivizii violenți care s-au manifestat încă de la ora 16, când era mult mai puțină lume în piață?De ce au fost lăsați să hărțuiască cordoanele forțelor de ordine ore în șir?

2. Jandarmeria pretinde că nu a putut să-i extragă pe huligani pentru că erau răspândiți în mulțime. Dar când în jurul celor doi jandarmi s-a strâns un grup de bătăuși care îi loveau, separat clar de manifestanții pașnici, de ce plutonul de jandarmi aflat la 20 m distanță s-a mulțumit să privească, nu i-a înconjurat și nu i-a ridicat pe toți?Pentru că ținta lor principală, indicată prin ordin, era marea masă de manifestanți pașnici?
3. Jandarmeria spune că extragerea agresorilor din mulțime era riscantă. Pentru cine? Pentru jandarmi?! Păi, dacă e cu risc, n-ar fi mai sigur să se lase de meserie?
Sau poate riscantă pentru mulțime? Da? Mai riscantă decât năvala cu o avalanșă de grenade lacrimogene, tunuri cu apă, cai și bastoane peste mulțimea cetățenilor pașnici, unii ținând mâinile sus înainte de a fi loviți?
4. De când are dreptul Jandarmeria să comunice public diagnostice medicale, în locul medicilor, în locul oficialilor ministerului Sănătății?
În ce scop manipularea opiniei publice prin știrea falsă aruncată de Jandarmerie că tânăra jandarm bătută este în pericol să rămână paralizată pe viață din pricina unei fracturi de coloană?
Pentru că ar fi fost utilă nenorocirea fetei în fabricarea imaginii de violență a mitingului la adresa autorităților, pentru a-l compromite?
5. Cum poate să afirme Jandarmeria, fără să-i cadă chipiul pe ceafă, că atacul la grămadă a fost pentru protejarea manifestanților, când au rănit peste 400 de oameni, cei mai mulți fără nicio legătură până atunci cu violențele?
6. Există măcar un singur jandarm care să încerce un sentiment numit rușine pentru ce a făcut aseară?”

Ultimile din

Mergi la SUS