Ziua națională a Statelor Unite ale Americii. Unul dintre simbolurile cele mai cunoscute ale libertății și democrației, Statuia Libertății

in Extern/ExtraNews de

În data de 4 iulie, Statele Unite ale Americii sărbătoresc Ziua națională care este cunoscută ca Ziua Independenței și marchează aniversarea Declarației de Independență din 4 iulie 1776, față de Marea Britanie, care a fost semnată de 13 colonii de pe continentul nord-american.
Începând cu anul 1941, în timpul mandatului președintelui Franklin Delano Roosvelt (1933-1945), data de 4 iulie a devenit Ziua natională a SUA.
În cinstea acestei zile, vă prezentăm câteva date despre un simbol emblematic al SUA, Statuia Libertății din New York,”Miss Liberty”, un monument aflat în portul „Liberty Island” din orașul New York. Numele original complet este”Libertatea Luminând Lumea” (în franceză: „La Liberté éclairant le monde”).
Statuia este un cadou făcut Statelor Unite ale Americii, de către Franța, cu ocazia aniversării a 100 de ani de la declararea independenței Statelor Unite. Statuia Libertății este considerată emblema Statele Unite și a fost oferită de către Franța ca simbol al prieteniei dintre cele două națiuni.
În anul 1886, statuia a fost plasată la intrarea portului de pe insulă. Scopul a fost acela de a transmite călătorilor sosiți salutul de bun venit pe pământ american.
Zeița ține în mâna stângă o tablă cu inscripția „JULY IV MDCCLXXVI” (adică, 4 iulie 1776) data când a fost ratificată Declarația de independența a Statelor Unite ale Americii, iar în mâna dreaptă zeița are o făclie cu o flacără aurită. Pe capul statuii se află o coroană împodobită cu șapte fascicole de lumină care simbolizează cele șapte mări și continente. Înălțimea statuii, fără soclu, este de 46,5 m, iar cu soclu 93 m. Învelișul de cupru al statuii acoperă un schelet din fier. Monumentul are o greutate de 225 tone, iar culoarea statuii, deoarece cuprul a oxidat, a devenit verde.
Frédéric Auguste Bartholdi din Alsacia a proiectat învelișul de cupru al statuii și scheletul metalic a fost proiectat de faimosul arhitect, inginer constructor al Turnului Eiffel, Gustave Eiffel.
Pentru construirea acestui gigant au fost folosite 300 de foi de aramă ciocănită de 2,5 mm, cântărind 80 de tone și armătura interioară cântărește 100 de tone.
Soclul are forma de stea și în interiorul lui se află un muzeu. Piatra din care este construit soclul provine dintr-un mic sat din Franța și a fost aleasă pentru faptul că este puțin corozivă la acțiunea apei sărate.
În interiorul statuii se află o scară cu 354 de trepte pe care se poate urca, însă, după atentatele de la 11 septembrie 2001, vizitarea ei la interior este interzisă.
Statuia Libertății simbolizează libertatea care luminează toată lumea și a devenit rapid emblema Statelor Unite și unul dintre simbolurile cele mai cunoscute ale libertății și democrației.