Informatii utile! Curiozitati si stiri din intreaga lume.

Vitaminele care ne sustin moralul

in Sanatate de

Cu cat stresul este mai mare, cu atat se consuma si rezervele noastre de vitamine. Iar cand ele s-au epuizat complet, si noi ne simtim epuizati. Strategia anti-oboseala si anti-depresiva o constituie curele de vitamina A, B, C si E, in doze corecte.

In anumite situatii, suplimentele alimentare nu numai ca sunt recomandate, dar reprezinta o necesitate. Ele nu inlocuiesc, in niciun caz, alimentatia, ci doar o completeaza. Intrebati-va medicul si el va sti ce fel de comprimate sa va recomande, nici prea slabe, nici prea concentrate.

Combaterea stresului oxidativ: cand apar diversele carente, intervine iritabilitatea, senzatia de slabiciune, de lipsa de energie. Rezistenta noastra fizica si psihica se topeste. Pentru ca stresul provoaca si aparitia in organism a radicalilor liberi (foarte periculosi –  ei sunt cei care ne destabilizeaza sistemului imunitar) stresul este cel care accelereaza procesul de imbatranire s corpului si creierului. Este ceea ce se numeste stres oxidativ. Pentru a-i bara drumul, trebuie sa apelati la vitaminele anti-radicali liberi:

 • Beta-caroten (provitamina A) si vitamina C
 • Vitamina E, care protejeaza grasimile impotriva oxidarii, indiferent daca este vorba despre grasimile care circula prin artere ori cele care alcatuiesc membrane celulelor, inclusiv cea a nucleului ce contine genele noastre.

Vedetele sistemului nervos:

 • vitamina B2 participa la producerea energiei de catre celule.
 • Vitamina B3 furnizeaza energia necesara tuturor reactiilor chimice din orgamism.
 • Vitamina B5 participa la sinteza adrenalinei, acest hormone esential care ne permite sa rezistam in situatiile de stres.
 • Vitamina B6 serveste la fabricarea dopaminei si a noradrenalinei, doi neuromediatori indispensabili in lupta contra surmenajului; participa si la sinteza magneziului.
 • Vitamina B12 contribuie la imbunatatirea atentiei si a memoriei.

CELE 4 REGULI:

  1. Nu luati vitaminele separate. Ele functioneaza in echipa, de exemplu, vitamina A, E si C.
  2. Luati capsulele in timpul mesei. Continutul lor va fi asimilat mult mai bine de catre organism.
  3. Faceti cure speciale (vara – solare, iarna – anti-oboseala).
  4. Nu dublati dozele.

Ultimile din

Mergi la SUS