Press "Enter" to skip to content

VISEZI LA PROPRIA TA GRĂDINĂ DE LEGUME SAU ÎȚI DOREȘTI O GRĂDINĂ PE BALCON? IATĂ CÂT DE UȘOR POȚI REALIZA ACEST LUCRU!

Trimite prietenilor

O grădină de legume pe balcon este un lucru care se poate realiza destul de ușor. Ați încercat deja această experiență? Mai mult, unele legume au și un rol decorativ, așa că veți reuși să vă uimiți rudele și prietenii!

Cu siguranță ați încercat să cultivați plante aromatice cum ar fi menta, dafinul, arpagicul sau cimbrișorul. Aceste specii de plante nu prea pun probleme, atât timp cât nu uitați să le udați din când în când.

Cultivarea legumelor e puțin mai dificilă, deoarece spațiul este redus, prin urmare este important să li se creeze plantelor condiții bune pentru a obține o mică recoltă.

Secretul reușitei este folosirea unei mranițe bune în jardinière, ghivece sau alte vase. Adăugați îngrășământ în mod regulat. Orientați plantele către soare, nu uitați să le udați în perioadele mai calde, dimineața și seara. Astfel, veți putea avea ridichi, salată, căpșune, pepeni galbeni și roșii.

Nu eliminați buburuzele când se află în stadiul de larvă pentru că atunci ele sunt foarte utile, se hrănesc cu păduchii de trandafir și cu păduchii negri.

Dacă dispuneți de un spațiu restrâns, păstrați bulbii agățați de plafon în ciorapi de nailon. Iarna verificați-i cu regularitate. Nu ezitați să aruncați bulbii uscați sau puterziți. Iar ca măsură de precauție, presărați pe bulbii în pericol un fungicid pe baza de sulf. Dacă bulbii sunt doar puțin  vestejiți, stropiți-i cu apă. Dacă vreți ca bulbii primăvăratici să înflorească mai devreme, trebuie să îi plantați înainte ca solul să înghețe. Bulbii trebuie să aibă timp să se înrădăcineze înainte de a intra în hibernare. Plantați bulbii la o adâncime de doua ori și jumătate, trei ori diametru lor. În cazul lalelelor, bulbii trebuie plantați cu vârful în sus. Udați bulbii imediat după plantare și continuați să îi udați regulat.

Toamna, după plantare, acoperiți bulbii care ajung la înflorire primăvara cu un covor de frunze sau un strat de turbă pentru a-i ferii de frigul iernii. Când vine dezghețul, notați-vă locurile din grădina dumneavoastră unde zăpada se topește mai repede, toamna viitoare veți planta acolo bulbii care ajung la înflorire primăvara.

CITESTE SI: SFATURI SI SUGESTII PENTRU GRADINARII INCEPATORI! REZULTATELE NU VOR INTARZIA SA APARA!

BURUIENILE, COȘMARUL CELOR CARE AU GAZON

Buruienile sunt numite astfel deoaree cresc în locuri nepotrivite. Este cazul păpădiei, ale cărei flori și frunze sunt de alftel foarte apreciate în bucătărie. Același lucru este valabil și pentru coada-șoricelului, deoarece este o plantă ușor de cultivat și de înmulțit. Aceste plante, la fel ca multe altele cu flori frumoase, sunt coșmarul celor care au gazon. Înainte de a vedea ce este de făcut pentru a stârpi înmulțirea buruienilor, trebuie să fiți conștienți că este foarte dificil, poate chiar imposibil, să aveți o peluză lipsită total de buruieni.

Înlăturați buruienile care cresc între dalele de pe alee sau între straturile din grădină presărându-le cu sare grunjoasă sau udându-le din abundență cu apă fiartă în care ai adăugat sare grunjoasă sau oțet. Ardeți buruienile cu o torță de propan special conceput în acest scop. Nu asteptați ca buruienile să dea sămânță sau să invadeze terenul pentru a va bucura de ele. Unul dintre cele mai bune mijloace de a scăpa de buruieni este de smulge cu mâna din rădăcini. Douazeci de minute de îngrijire pe săptămână vă vor scuti să împrăștiați erbicite. Pentru o înlăturare completă, trebuie să fiți răbdător și perseverent.

Se pot utiliza și erbicide din comerț (sub forma de lichid, pudră, granule sau gel), dar în anumite zone este interzisă folosirea lor din cauza efectelor negative pe care le pot avea asupra sănătății oamenilor și a mediului. În acest caz, smulgeți buruienile cu mâna, dar consultați și oferta magazinelor de grădinărit pentru a vedea ce unelte puteți găsi pentru a va ușura munca. Dacă smulgeți buruienile cu mâinile, folosiți mănușile. Această precauție este indispensabilă când aveți de-a face cu buruieni spinoase sau urizăcătoare.

Pentru a evita apariția buruienilor între dalele de pe terasă sau de pe alee, amestecați sare grunjoasă cu puțină apă călduță și vărsați acest amestec peste dale. De asemenea, atunci când fierbeți legume în apă sărată, vărsați lichidul obținut peste dale.

CITESTE SI: IMPORTANTA ALTOIRII POMILOR


Trimite prietenilor
O24 - Creare Site O24.RO.