Nikola Tesla a fost una dintre cele mai sclipitoare minți din istorie. A pus bazele cunoștințelor moderne despre curentul alternativ, sistemele de curent alternativ și a fost pionierul comunicațiilor fără fir. Practic, Tesla a lăsat o puternică amprentă asupra civilizației moderne, influența lui fiind vizibilă în toate domeniile în care este folosită electricitatea. Mintea sclipitoare a inventatorului născut în Austro-Ungaria, pe teritoriul de acum al Croației, a fost însă chinuită de nebunie și de numeroase angoase. În spatele geniului Tesla se ascundea un om care se confrunta cu halucinații, un comportament compulsiv, un om chinuit de propria minte.
Avea un istoric de boli psihice
Nikola Tesla s-a născut într-o familie a cărei istorie a fost marcată de boli psihice. Jurnalele lui confirmă fără urmă de îndoială că și tatăl, și fratele lui aveau probleme psihice. Tatăl lui Tesla vorbea singur și nu rare erau ocaziile când se certa violent cu el însuși, imitând diverse voci. Fratele lui, Dane, suferea de halucinații și a fost protagonistul primei traume din viața tânărului Nikola Tesla: a murit călcat în picioare de un cal, chiar sub ochii fratelui său.
Chinuit de halucinații
La scurt timp după moartea lui Dane, Nikola Tesla a început să aibă halucinații. Obișnuia să vadă lumini puternice și orbitoare, pe care le descria drept „niște limbi de foc care izbucnesc în jurul meu”. Când cineva îi vorbea despre un obiect, Tesla îl vedea imediat în fața ochilor. Totul părea atât de real încât faimosul om de știință era adesea încurcat în conversații, neștiind dacă ceea ce vede în fața ochilor este adevărat sau nu. Pe măsură ce a avansat în vârstă, halucinațiile s-au înrăutățit, dar se pare că au fost și cheia geniului lui Tesla. Luminile puternice erau adesea însoțite de imagini pe care nu le mai văzuse niciodată și se spune că una dintre aceste imagini a fost chiar motorul pe curent alternativ.
Mesaje de la extratereștri
În 1899, în timp ce testa un dispozitiv, fizicianul a recepționat un semnal ciudat din spațiul cosmic. Părea să fie un mesaj repetitiv, iar Nikola Tesla era convins că transmisiunea venea fie de pe Venus, fie de pe Marte. Prima oară a încercat să-și explice fenomenul în termeni convenționali, dar până la urmă a ajuns la convingerea că fusese contactat de extratereștri. „Sunt tot mai convins că am fost primul care a recepționat un mesaj de pe o altă planetă”, scria Tesla în jurnalul său. Mai târziu, în 1920, fizicianul avea să-și nuanțeze afirmațiile: „Semnalele sunt prea puternice ca să fi fost transmise de la mare distanță, de pe Marte. Sunt forțat deci să recunosc că sursa acestor mesaje este undeva în spațiu, dar mai aproape de Pământ, poate chiar pe Lună. Totuși, sunt sigur că creaturile care transmit aceste semnale nu sunt de pe Marte și poate nici de pe o altă planetă din sistemul nostru solar”.
Nu dormea mai mult de 2 ore
Nikola Tesla susținea că nu doarme niciodată mai mult de două ore pe zi și există legende conform cărora odată ar fi lucrat 84 de ore în continuu, fără odihnă. Își petrecea nopțile treaz, în laborator, făcând experimente care produceau sunete bizare, ce răsunau în întregul cartier. S-a ajuns atât de departe încât poliția primea telefoane îngrijorate cu privire la fizician. Asistenții lui Tesla povesteau că, de multe ori, din cauza epuizării, inventatorul leșina și cădea într-un somn adânc chiar în timpul experimentelor.
Suferea de tulburare obsesiv-compulsivă
Fizicianul avea câteva obiceiuri ciudate, care s-au înrăutățit în timp. Avea câteva ritualuri asupra cărora insista. De exemplu, înainte de a mânca, Nikola Tesla calcula volumul exact pe care îl avea mâncarea. Susținea că dobândise acest obicei în copilărie și că nu poate scăpa de el. De asemenea, înainte de a mânca, își făcea un teanc de 18 șervețele. Nu 17, nu 19, ci exact 18, pentru că cifra 18 este multiplu de 3. De altfel, multe aspecte din viața lui Tesla se învârteau în jurul cifrei 3. Înconjura casa de trei ori înainte de a intra, numărându-și pașii. Când era cazat la hotel, insista să primească o cameră al cărei număr era divizibil cu 3 și cerea să i se aducă 18 prosoape în fiecare dimineață. Ca o ironie, celebrul inventator a murit în camera 3327 de la etajul 33 al unui hotel, cu trei zile înainte de a împlini 87 de ani.
Avea repulsie de contactul fizic
Nikola Tesla era îngrozit de microbi și se simțea extrem de neconfortabil când era nevoit să aibă contact fizic cu alți oameni. Avea o repulsie evidentă față de orice om și purta mănuși pentru a elimina orice atingere atunci când dădea mâna cu cineva. În situațiile în care nu putea evita contactul fizic, fugea repede la baie, pentru a se spăla pe mâini. Pentru această fobie, Tesla dădea vina pe munca în laborator. Petrecuse atât de mult timp studiind creaturile microscopice care se află peste tot în jur încât nu mai putea să ignore existența lor. „Dacă te-ai uita măcar câteva minute la aceste oribile creaturi, n-ai mai bea niciodată nici măcar un strop de apă nefiartă sau nesterilizată”, scria fizicianul.
Credea că whiskey-ul prelungește viața
Nicio zi din viața lui Nikola Tesla nu trecea fără un pahar de whiskey. Nu era alcoolic, ci era convins că găsise secretul sănătății. Omul de știință provenea dintr-o familie în care bărbații au băut mult și au trăit la fel de mult. Așadar, Tesla era convins că există o legătură între cele două. Urmând tradiția familiei, bea mult și susținea că alcoolul îi dă energie și-l ține în viață.
Sursa: incredibila.ro