Informatii utile! Curiozitati si stiri din intreaga lume.

Veste proastă pentru şoferi! RCA se majorează din nou

in ExtraNews de

Jucătorii din piaţa asigurărilor au cerut Legislativului majorarea cheltuielilor administrative şi de vânzare ale poliţelor de asigurare, incluse în tariful de primă, de la 25% din tariful rezultat, cât stipulează în prezent proiectul de lege RCA, la 35% din tariful de bază. Proiectul de lege ar trebui să intre în vigoare înainte de 19 mai, dată la care expiră perioada de îngheţare a tarifelor RCA, în vigoare acum.

Periplul legislativ RCA a reînceput. În săptămânile următoare, atât proiectul legii RCA, cât şi ordonanţa de urgenţă în baza căreia funcţionează acum tarifele plafonate pe piaţa asigurărilor auto obligatorii vor reintra în analiza comisiilor de specialitate ale Parlamentului.

Surse din mediul politic spun că OUG 54/2016, care a primit deja aviz negativ de la Comisia de Buget finanţe din Senat, va fi refuzată până la final, dar nu înainte de a avea definitivat şi aprobat proiectul de lege RCA, care va fi o alternativă viabilă după data de 19 mai când expiră actualele tarife stabilite de Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF).

Proiectul de lege se zbate de mai bine de un an de zile să prindă o formă publicabilă şi a fost gândit iniţial tot pentru a oferi un mijloc de protecţie a consumatorilor la majorările excesive ale tarifelor RCA de către asigurători, tarife practicate după intrarea în faliment a Astra şi Carpatica.

Proiectul de lege stabileşte o metodă de calcul al tarifului maximal pe care o societate de asigurări îl poate practica în vinderea poliţelor RCA. Schematic, prima de asigurare va fi compusă din prima tehnică plus o rată maximă a cheltuielilor, stabilită acum la maximum 25% din preţul primei RCA.

Prețul poliței RCA este compus din prima de risc (calculată ca frecvența daunei înmuțită cu valoarea daunei medii) și prima comercială. Prima comercială se adaugă primei de risc. În general, prima comercială conține 30% cheltuieli administrative (salarii, cheltuieli de promovare a produsului ş.a.), în jur de 10% rata de profit și circa 5% primele cedate în reasigurare. Tot în prima comercială sunt incluse şi taxele către diverse instituţii ale statului: circa 8 % (2% FPVS, 2,5% BAAR, 0,8% CEDAM, restul taxa functionare ASF, FGA, Fond de rezoluţie, etc). Tot aici sunt incluse şi costurile de distribuţie (comisioanele de intermediere a poliţelor). Tot la cheltuieli administrative ale societăților de asigurare intră şi primele cedate de companie în reasigurare, sistemul informatic, evidenţa poliţelor, salariile inspectorilor de daune etc.

Citeste mai mult pe economica.net

Ultimile din

Mergi la SUS