Informatii utile! Curiozitati si stiri din intreaga lume.

VESTE BUNA ! Se dau banii inapoi pe ultimii 4 ani. Te incadrezi?

in ExtraNews de

Şapte categorii de contribuabili vor beneficia de anularea contribuţiei de asigurări sociale de sănătate datorată începând din 2012 şi până în prezent, potrivit unei legi publicate săptămâna trecută în Monitorul Oficial. Cei care au plătit deja contribuţia la Fisc vor putea solicita restituirea banilor, dacă nu au alte datorii către bugetul de stat.

Potrivit avocatnet.ro, conform legii 205/2015 se anulează contribuţia de asigurări sociale de sănătate datorată începând cu 1 ianuarie 2012 până pe 31 ianuarie 2015. Iată cine sunt beneficiarii:

  • Copiii până la vârsta de 18 ani, tinerii de la 18 ani până la vârsta de 26 de ani dacă au fost elevi, absolvenţii de liceu până la începerea anului universitar, dar nu mai mult de trei luni de la terminarea studiilor, ucenici sau studenţi. Dacă au realizat venituri din salarii sau similare salariilor, venituri din activităţi independente, venituri din activităţi agricole, silvicultură şi piscicultură, pentru aceste venituri nu se anulează contribuţia.
  • Tinerii cu vârsta de până la 26 de ani care au provenit din sistemul de protecţie a copilului. Dacă au realizat venituri din salarii sau asimilate salariilor, venituri din activităţi independente, venituri din activităţi agricole, silvicultură, piscicultură şi pentru cele acordate în baza legii privind venitul minim garantat, pentru aceste venituri nu se anulează contribuţia;
  • Soţul, soţia şi părinţii care nu au avut venituri proprii şi care se aflau în întreţinerea unei persoane asigurate;
  • Persoanele persecutate politic de fostul regim comunist;
  • Persoanele cu handicap, pentru veniturile acordate privind protecţia şi promovarea drepturilor persoanelor cu handicap, dacă nu au realizat venituri asupra cărora s-a datorat contribuţia;
  • Bolnavii cu afecţiuni incluse în programele naţionale de sănătate, până la vindecarea respectivei afecţiuni, dacă nu au realizat venituri asupra cărora s-a datorat contribuţia;
  • Femeile însărcinate şi lăuzele, dacă nu au realizat venituri asupra cărora s-a datorat contribuţia sau au avut venituri sub salariul de bază minim brut pe economie.
  • Conform legii, ANAF va emite şi va comunica din oficiu decizii de anulare a plăţii contribuţiei de asigurări sociale de sănătate pentru cazurile în care a emis şi comunicat decizii de impunere pentru persoanele care aveau calitatea de asigurat fără plata contribuţiei de asigurări sociale de sănătate. În cazul în care ANAF a emis dar nu a comunicat decizia de impunere prin care a fost stabilit cuantumul CASS, organul fiscal nu va mai comunica decizia de impunere. În cazul în care nu a emis-o, nici nu va mai emite o astfel de decizie.
  • Persoanele care se încadrează în aceste categorii scutite de la plata CASS şi care au primit decizii de impunere dar nu au primit decizia de anulare beneficiază de dreptul de a nu achita, la cerere, după obţinerea documentului justificativ care atestă calitatea de asigurat fără plată a contribuţiei, eliberat de Casa Naţională de Asigurări de Sănătate.

Cum ţi se restituie banii şi în ce condiţii

Conform Legii nr. 225/2015, persoanele care beneficiau de calitatea de asigurat fără plată CASS şi au efectuat această plată a contribuţiei la sănătate vor avea dreptul să solicite ANAF restituirea banilor.
Noile prevederi stabilesc că restituirea se va face potrivit art. 117 din codul de procedură fiscală, cel care stabileşte şi regulile pentru restituirea sumelor achitate către stat.
Astfel, restituirea se face la cerere însă, dacă persoana respectivă, care trebuie să-şi recupereze banii, are datorii restante la bugetul de stat, mai întâi vor fi stinse acele datorii, urmând să-i fie restituită numai diferenţa, dacă aceasta există.
Dacă suma de rambursat este mai mică decât obligaţiile fiscale restante ale debitorului, aceşti bani vor fi trecuţi în contul acelor datorii, iar contribuabilul va trebui să suporte din propriul buzunar restul până la achitarea în totalitate a restanţei.
Dacă suma de rambursat este mai mare decât datoria acumulată la bugetul de stat, atunci contribuabilul va primi doar diferenţa.

Ultimile din

Mergi la SUS