Patrunjelul este o minunata legume, insa acesta poseda multiple proprietati remarcabile, ceea ce il fac sa fie folosit si ca planta medicinala. Se spune despre patrunjel ca are puterea de a intari reactia organismului de boli si ca este un fortificant. Patrunjelul contine multa vitamina C. Dupa ce este doi ani in pamant, radacina devine groasa si tulpina poate creste inalta de pana la 50 cm. Atunci apar florile de culoare galben-verzuie. Patrunjelul in stare salbatica este astazi rar si este bine sa evitati a-l culege in afara gradinilor, existand posibilitati de a-l confunda cu plante ce au efect toxic.
Patrunjelul contine multe substante active, uleiuri eterice si miristicina. Uleiul continut in patrunjel sensibilizeaza rinichiul si conduce la cresterea cantitatii de urina, stimuleaza transpiratia si scade febra. Patrunjelul este indicat in stare cruda in tratarea tuturor bolilor de nervi. De asemenea, consumul crud sau ca ceai ajuta in tratamentul afectiunilor renale, hepatice, reumatism, guta, calculi renali si eczeme. Se culeg frunzele de patrunjel, radacinile si la plantele mai vechi de doi ani, semintele.
Patrunjelul se gasea inca din vechime in zonele de sud-est ale Europei. Interesant este ca in Germania patrunjelul s-a extins prin anul 820 in urma ordinului dat de Carol cel Mare. Denumirea latina este Petroselinum, care inseamna “telina de stanca” si ea apare in scrierile lui Plinius si Dioscoride in scrierile din Antichitate in care se mentioneaza puterea vindecatoare a patrunjelului in bolile de inima, de stomac si de rinichi.
Ceaiul din radacini de patrunjel, din frunzele uscate sau din seminte se recomanda in tratamentul tulburarilor menstruale, tulburarilor digestive, in stari febrile, hidropizie, afectiuni ale vezicii urinare, calculi renali. Sucul proaspat de patrunjel ajuta in tratamentul semnelor din nastere (pete pe piele), intepaturi de insecte si pistrui.
Mod de folosire:
Ceai (infuzie) – se pun patru lingurite rase cu radacina de patrunjel ras la 250 ml apa clocotita, se lasa un minut, apoi se beau 2-3 cani de ceai zilnic.
Extract din seminte – o lingurita de seminte zdrobite se pune in doua pahare cu apa ece, se lasa 6-8 ore, apoi se incalzeste usor, se strecoara si se bea.
Vin pentru inima – 10 tulpini proaspete de patrunjel se pun intr-un litru de vin natural alb sau rosu, se adauga o lingura otet curat din vin. Se lasa sa fiarba la foc mic timp de 10 minute, se pun apoi 300 g miere de albine, se lasa inca 5 minute, se filtreaza fierbinte si se pune in sticle mai mici.