Sparanghelul este o verdeata mai putin cunoscuta, cunoscut, mai curand, sub numele de “asparagus”, planta de apartament. Dar acesta este doar o ruda foarte apropiata a legumei verzi, acest “asparagus” fiind doar planta ornamentala. De aceea au si nume populare deosebite – “sparanghel, legume verde, “asparagus”, planta ornamentala, utilizata si ea, de mult timp, ca “verdeata” pentru buchetele de flori.
Sparanghelul, pe numele lui latinesc Asparagus officinale, este o leguma-verdeata cu valoare terapeutica, originara din Extremul Orient (Taiwan), ce creste spontan in locuri umede din luncile raurile din Europa Centrala si de Sud, Africa, Asia Mica, vestul Siberiei. Cunoscut si cultivat inca din Antichitate de greci si romani, este mentionat in scrierile lui Galen, Columella, Cato, fiind descris pe larg de Dioscoride si Pliniu cel Batran in lucrarile lor de stiinte ale naturii. Inca din acele vremuri erau cunoscute valentele terapeutice ale plantei, in special, in afectiunile hepatice si colicile nefritice. Calitatea primordiala a plantei este aceea de-a fi, in mod esential, diuretica. El este recomandat tuturor celor ce au asa-numitii “rinichi lenesi”, bolnavilor de vezica urinara, ficat, inima, dar si suferinzilor de guta. Este deosebit de eficient in vindecarea insuficientelor hepatice, calmeaza palpitatiile mai bine decat orice acest medicament, oricat de sofisticat sau modern ar fi el. Sparanghelul contine o cantitate de substanta azotata, asparagina, fara care diviziunea si refacerea celulelor organismului este imposibila. Se recomanda mai ales intelectualilor care trebuie sa munceasca foarte mult.
CE CALITATI ARE SPARANGHELUL?
100 g de sparanghel (muguri si lastari) verde contin:
- Substante nutritive: 1,5 – 1,9 g proteine; 0,1 – 0,5 lipide; 1,6 – 3,5 g glucide;
- Vitamine: 0,025 mg vitamina B1; 0,1 – 0,3 mg vitamina B2; 25 mg vitamina C; vitamina A; acid folic;
- Saruri minerale: magneziu, calciu, fosfor, fier, cupru, fluor, brom, iod aluminiu, zinc, siliciu, sulf, colbalt;
- Alte substante: celuloza, asparagina, fitohormoni, enzime, metilmercaptan (substanta care “parfumeaza” caracteristic urina), apa (90 – 95 g)
CE ACTIUNI ARE SPARANGHELUL?
- Depurativ
- Diuretic
- Drenator hepatic (curata ficatul de reziduuri toxice)
- Drenator renal (curata rinichii de reziduuri toxixe)
- Drenator intestinal (curata intestinele de toxine si otravuri)
- Drenator pulmonar (elibereaza plamanii de depozite nocive)
- Drenator trgumentar (ajuta pielea sa elimine toxinele)
- Remineralizant
- Fludifiant sangvin (subtiaza sangele “ingrosat” de varsta, de resturi toxice, de grasimi…)
- Scade glicozuria (cantitatea de zahar in urina)
- Laxativ
- Calmant nervos
SPARANGHELUL ESTE INDICAT PENTRU: astenie fizica si intelectuala, convalescenta, anemie, demineralizare, insuficienta hepatica, insuficienta renala, colici renale, litiaza urinara, artrism, guta, reumatism, bronsite cornice, dermatoze, vascozitate sangvina, palpitatii, diabet, eretism nervos (excitare nervoasa), colici gastrointestinale.
SUB CE FORMA ESTE UTILIZAT SPARANGHELUL?
NATUR: leguma verde ca atare, mugurii si lastarii, ari acestea trecute pe razatoare, ori ca salate sau fierte in preparate culinare. Se recomanda in tratarea asteniei fizice si intelectuale, anemiei, insuficientei hepatice si renale, litiazei urinare, gutei, artrismului, bronsitei cornice, palpitatiei. Nu se recomanda in caz de afectiuni acute ale cailor urinare sau in pusee acute ale cailor urinare sau in pusee de reumatism articular.
DECOCT:
- Se pune un pumn de lastari verzi la litrul de apa. Se fierbe timp de o jumatate de ora. Se beau doua cani pe zi.
- Se iau 20 g de lastari tineri si se fierb timp de 30 minute, intru-un litru de apa. Se bea toata cantitatea in timpul unei zile, divizata in 3-4 reprize. Ambele tipuri de decoct sunt reomandate in astenie fizica si intelectuala, anemie, insuficienta hepatica si renala, guta, artrism, pietre la rinichi, palpitatii, bronsite cornice. Nu se recomanda in afectiuni reumatice sau renale acute.
SUC: se obtine prin taierea in bucati a lastarilor si trecerea lor prin storcatorul de legume, ori prin raderea rica si stoarcerea printr-un tifon. Se face proaspat si se beau 1-2 pahare pe zi. Se recomanda in anemie, artrism, astenie de orice tip, guta, afectiuni reumatice si renale cornice, insuficienta hepatica, palpitatii, bronsite cornice, pietre la rinichi. Nu se bea in caz de pusee acute de reumatism articular si nici in caz de infectii recente renale.
SIROP: se face un suc din rizom si radacina de sparanghel trecute prin centrifuga si se pun doua parti zahar la o parte suc. Se fierbe la bain-marie pana se ingroasa dupa voie. Se iau 2 lingurite pe zi, una dimineata si alta seara. Se recomanda in stari de eretism nervos (hiperexcitate cerebrala). Are efect sedativ.
TINCTURA: se ia o parte radacina care se pune la macerat in trei parti alcool de 90 de grade. Se lasa sticla la temperatura camerei timp de doua saptamani. Se agita de doua ori zilnic. Se strecoara apoi in sticlute mici, inchise la culoare, se astupa ermetice si se iau 5-10 picaturi pe zi. Se recomanda in caz de colici gastrointestinali sau in colici renale.
FIERTURA SPECIALA: se ia o cantitate mare de rizomi de sparanghel, 1-2 kg si se fierb asa incat sa iasa un fel de ciulama. Se mananca in caz de inghitire accidentala a unor obiecte ascutite. Structura filamentoasa a rizomului inglobeaza perfect obiectul si apoi, datorita efectului laxativ al sparanghelului, il elimina foarte usor si fara a produce vreo vatamatura cat de mica.
BAI DE MAINI SI DE PICIOARE: se pune un pumn de lastari verzi si cateva varfuri de sparanghel zdrobite, la un litru de apa. Se fac bai de maini (dimineata) si de picioare (seara), cate opt minute, pana la disparitia simptomelor. Se recomanda in insuficienta hepatica si in caz de palpitatii.