Vă mai aduceti aminte Pastele in perioada comunista? De ce românii mergeau pe ascuns la biserică?

in Curiozitati de

Cu toate că Paștele nu era interzis, această sărbătoare a Învierii Domnului nu era nici recunoscută. Românii se temeau să-și arate public credința în Dumnezeu și religia creștină, deoarece partidul unic, Partidul Comunist, nu promova educația religioasă.

Cei mai mulţi oameni mergeau la biserică în noaptea de Înviere. Femeile preparau cozonaci şi ouă roşii. Se ura „Hristos a înviat! Adevărat a Înviat”, dar nu la adunări ale PCR.

Cumpărarea bucatelor tradiţionale de Paşti era o problemă atunci, cei mai norocoşi fiind cei care locuiau sau aveau rude în mediul rural. Aceștia își puteau procura mai ușor carnea de miel sau ouăle de Paşti.

Ceilalţi stăteau la cozi şi se bucurau dacă reuşeau „să prindă” pui ori un kilogram în plus de zahăr sau făină. Carnea de miel nu se putea cumpăra ușor, deoarece în anii ’80 era interzis transportul alimentelor dintr-un judeţ în altul.

Românii erau, însă, creativi: îşi procurau un sicriu, îl puneau pe maşină şi astfel nu îi oprea nimeni. Aşa, călătorind cu acel sicriu, cumpărau miei şi împărţeau sau vindeau și altora.

Mulţi dintre liderii comunişti, şi mai ales părinţii şi copiii lor, respectau, în ascuns, obiceiurile creştine.

Arhivele Mitropoliei Olteniei demonstrează că tatăl lui Nicolae Ceauşescu, Andruţă Ceauşescu, a fost consilier parohial la Scorniceşti până la moartea sa (1969).

Tacit, chiar şi nomenclaturiştii cei mai convinşi respectau tradiţiile. Magistraţii, militarii și cadrele didactice veneau în număr mic şi discret la biserică, de teamă să nu fie văzuţi, pentru că riscau să aibă probleme.

O sărbătoare de Paşti în casa Ceauşeştilor însemna o masă simplă, ţărănească, la care erau primiţi strict membrii foarte apropiaţi ai familiei.

Camil Roguski, fost administrator al palatelor şi locuinţelor ceauşiste povestea pentru Adevărul.ro cum erau sărbătorile în familia prezidenţială:

„În casele lor nu intra nimeni altcineva decât familia. Ei, părinţii, copiii şi nepoţii. Nici soţia lui Valentin nu intra. Obiceiurile de acasă erau sfinte şi pentru ei, care au fost nişte ţărani. Ceauşeştii ţineau sărbătorile – de Paşti, de Crăciun – în sufrageria mică, de lângă bucătărie. Aveau pe masă ouă, cozonaci şi foarte multe fructe. La sărbători venea un călugăr care slujea mâncarea. Altfel, eu, unul, în biserică nu i-am văzut”.

Camil Roguski și peste 20 de oameni făceau pregătirile de Paști: “Pregăteam totul în amănunt până la întoarcerea Ceauşeştilor de la birou. Totul era verificat de Elena Ceauşescu, o femeie tipicară până la exasperare”. Sursa: realitatea.net