Press "Enter" to skip to content

Utilizarea medicamentelor în timpul sarcinii: Ce trebuie să stii

Trimite prietenilor

Sarcina este o perioadă delicată în viața oricărei femei, iar gestionarea problemelor de sănătate în această etapă necesită o atenție deosebită. Una dintre întrebările cruciale pe care medicii și le pun atunci când supraveghează o femeie gravidă cu o boală cronică este: care este riscul întreruperii tratamentului? În unele cazuri, riscul netratării bolii poate fi mai mare decât riscurile asociate cu utilizarea unui medicament în timpul sarcinii. Acest lucru este valabil pentru afecțiuni precum epilepsia, malarie, tuberculoză, infecții grave, diabet zaharat, hipertensiune arterială, astm bronșic și depresie.

Decizia de a continua tratamentul în sarcină

Atunci când o femeie însărcinată suferă de o boală cronică, medicul trebuie să cântărească foarte atent beneficiile și riscurile tratamentului. Dacă riscul netratării bolii este mai mare decât riscul potențial pentru făt, tratamentul poate fi continuat, însă sub supraveghere medicală strictă. Factorii care influențează decizia includ tipul medicamentului, doza administrată, durata tratamentului și vârsta sarcinii.

De exemplu, în cazul astmului bronșic, tratamentul pe cale inhalatorie este preferat în timpul sarcinii. Acesta țintește direct plămânii, limitând expunerea medicamentului în fluxul sangvin al fătului. Astfel, efectele adverse asupra copilului sunt reduse considerabil.

Riscurile aspirinei în sarcină

Un exemplu important de medicament care trebuie administrat cu precauție este aspirina. În 1990, FDA (Food and Drug Administration) a emis un avertisment legat de utilizarea aspirinei în ultimele trei luni de sarcină. Aceasta poate provoca probleme severe la copil sau complicații în timpul nașterii. Mai exact, dozele mari de aspirină pot conduce la:

  • Hemoragii la mamă și la copil după naștere;
  • Întârzierea creșterii intrauterine a fătului;
  • Risc crescut de deces fetal.

Deși se pare că dozele mici de aspirină sunt considerate sigure în anumite cazuri, cel mai sigur este să eviți administrarea acestui medicament dacă medicul nu a indicat clar necesitatea sa.

Administrarea medicamentelor: Căi și recomandări

Există multiple modalități de administrare a medicamentelor în sarcină, iar medicii recomandă, pe cât posibil, utilizarea acelor metode prin care medicamentul ajunge în cantități cât mai mici în sângele fătului. În cazul unor afecțiuni cronice, este esențial să urmezi indicațiile medicului pentru a minimiza riscurile pentru copil.

Gestionarea tratamentului în sarcină este o provocare, însă medicul tău va evalua cu atenție fiecare aspect pentru a proteja atât sănătatea ta, cât și pe cea a copilului. Este important să urmezi cu strictețe recomandările medicale și să nu iei nicio decizie legată de medicație fără consultarea specialistului care îți monitorizează sarcina.


Trimite prietenilor
O24 - Creare Site O24.RO.