UPDATE / Mostră de FAKENEWS a propagandei ruse: Cuptoarele cu microunde, interzise

in Extern de

UPDATE: Știrea virală potrivit căreia Japonia interzice cuptoarele cu microunde este un fake news a propagandei ruse. Se aduc și argumente numai bine de băgat psihoza în populație. 

De pildă, se arată în acest fakenews că, potrivit experților, alimentele încălzite într-un cuptor cu microunde au vibrații nefavorabile, dăunătoare. În plus, cercetătorii au efectuat și un experiment: Cinci gândaci au fost plasați deasupra, pe un cuptor cu microunde, timp de 3 ore, timp în care cuptorul a fost setat la opțiunea „grill”. Sfârșitul e înfricoșător, dacă n-ar stârmi râsul. În timp de 3 ore, toate insectele au murit!

Japonia a decis să interzică utilizarea cuptoarelor cu mircounde, titrează site-ul unica.md, care citează, la rându-i Lifter.com și diariouno.com. Autorităţile vor să scoată din uz toate aceste aparate electrocasnice până la sfârşitul anului. Decizia vine după ce un studiu realizat de cercetătorii Universităţii din Hiroshima a scos în evidenţă faptul că aceste aparate au făcut mai mult rău mediului în ultimii 20 de ani decât bombardamentele atomice americane din 1945.

Guvernul japonez a decis să scape de toate cuptoarele cu microunde din țară, înainte de sfârșitul anului, scrie lifter și Noticias sobre.

Potrivit sursei, toți cetățenii și organizațiile ar fi obligați să respecte cerința. Motivul pentru interzicerea folosirii unui cuptor cu microunde ar fi un studiu realizat de oamenii de știință de la Universitatea din Hiroshima, care au constatat că microundele au cauzat mai mult rău sănătății cetățenilor timp de 20 de ani, decât bombardarea avioanelor americane în septembrie 1945.

Toate fabricile din Japonia care produc cuptoare cu microunde au închis deja magazinele de firmă. În 2021, se intenționează oprirea producției de cuptoare cu microunde în Coreea de Sud. Între timp, China intenționează să renunțe la acest tip de tehnologie până în 2023.

Potrivit experților, alimentele încălzite într-un cuptor cu microunde au vibrații nefavorabile, dăunătoare. În plus, cercetătorii au efectuat un experiment: 5 gândaci au fost plasați deasupra, pe un cuptor cu microunde, timp de 3 ore, în care cuptorul a fost setat la opțiunea „grill”. În timp de 3 ore, toate insectele au murit.

Cuptorul cu microunde, la fel ca majoritatea invențiilor, este un rezultat aleatoriu al lucrării unui inginer care a lucrat la un proiect legat de radar. În 1946, dr. Percy Spencer, inginer la firma Raytheon, a observat că ciocolata din buzunarul său s-a topit. Ce s-a întâmplat a fost reacția unui așa obiect numit ,,magnetron”. Vibrațiile magnetronului au afectat ciocolata, provocând ondulații moleculare interne și, prin urmare, încălzirea și topirea produsului.

Cum funcționează microundele? Un cuptor cu microunde are un așa numit tub de magnetron, care convertește energia electrică în microunde cu frecvență înaltă, aceste valuri fiind „absorbite” de alimente, adică undele electromagnetice „excită” moleculele „dipolice” (un capăt are o sarcină pozitivă, iar celălalt negativă) în special în alimente, cum ar fi apa.

Mit și adevăr despre efectele cuptorului cu microunde asupra alimentelor

La începutul acestui an a circulat pe Internet un experiment făcut de o fetiţă din Marea Britanie. Avea două plante identice. Pe prima a udat-o cu apă de la robinet, iar pe cealaltă cu apă încălzită mai întâi în cuptorul cu microunde. După nouă zile floarea udată cu apă de la microunde s-a ofilit.

„Pentru că apa îşi pierde această capacitate de a da viaţă. Apa moare, se distruge.”, explică Alec Blenche, consultant în nutriţie.

Un experiment, de data aceasta pe oameni, a fost făcut de un tânăr din Cluj, care a şi câştigat premiul întâi în cadrul unui concurs ştiinţific din Canada cu acest proiect. A împărţit 12 oameni în trei grupe: unii au mâncat alimente crude, alţii alimente gătite tradiţional, iar ceilalţi mâncăruri gătite la microunde. După trei zile le-a fost testat pH-ul urinei.

Concluzia: Mâncarea crudă era cea mai apropiată de valoarea pH-ului sângelui şi a urinei. Mai exact, persoanele care au consumat alimente încălzite în cuptorul cu microunde aveau cel mai scăzut pH al urinei.

„Corpul nostru are un pH stabil la care trebuie să rămână. PH înseamnă potenţial hidrogen, asta înseamnă că pe o scară de la 0 la 14 unde 0 e cel mai acid, 14 este cel mai alcalin, noi ne situăm la 7.30.7,40. Dacă sângele nostru devine mai acid, din start e o platformă bună pentru boli şi alţi paraziţi care să se dezvolte în corpul nostru.”, spune Alec Blenche, consultant în nutriţie.

Este adevărat că nici acest experiment nu este relevant, însă o mulţime de cercetători au studiat efectele folosirii cuptorului cu microunde asupra sănătăţii.

„Unii autori au mai consemnat la cei care abuzează de cuptorul cu microunde şi o frecvenţă mai mare a alergiilor alimentare. Probabil că denaturează partea proteică din aliment, pentru că aceea este fracţiunea antigenică care poate declanşa boli alergice în organism”, precizează prof. dr. Pavel Chirilă, medic primar medicină internă.

Însă alergiile nu par a fi singura problemă.

„În anii 90, doi cercetători din Elveţia au realizat un experiment cu mai mulți subiecți voluntari cărora le-au dat să mănânce alimente gătite, fie tradiţional fie doar la microunde, pe o perioadă destul de lungă, jumătate de an sau chiar mai mult. Au observat că în sângele persoanelor care au ingerat alimente încălzite la microunde s-a constatat prezenţa unei scăderi a hemoglobinei, deci o tendinţa către anemie. De asemenea, alte efecte negative printre care cel mai important ar fi formarea micronucleelor, o caracteristică a cancerului”, explică lect. univ. dr. ing. Andrei Drăgulinescu, profesor în cadrul Facultăţii de Electronică Bucureşti.

Atunci când folosim cuptorul cu microunde, se produc anumite reacţii între moleculele ce alcătuiesc un material.

„Cu cât timpul de expunere este mai lung, cu atât efectul poate fi mai nociv.”, avertizează prof. dr. Pavel Chirilă, medic primar medicină internă.

Dar alimentele se încălzesc şi într-un cuptor clasic, aşa că cercetătorii au mers mai departe şi au făcut o comparaţie între diferite alimente încălzite la microunde şi într-un cuptor tradiţional.

„De pildă, în cazul usturoiului s-a observat că după numai un minut de expunere în cuptorul cu microunde, proprietăţile sale anticancerigene, aniinflamatorii şi toate celelalte dispar aproape cu desăvârşire. La fel şi la broccoli. Dacă usturoiul şi broccoli au pierdut din proprietăţi, nu acelaşi lucru s-a întâmplat cu laptele încălzit în cuptorul cu microunde”, spune lect. univ. dr. ing. Andrei Drăgulinescu. 

Citeste mai mult pe Digi24.ro