”Unii mananca cu polonicul, altii cu lingura, eu mananc cu lingurita.” Interviul care schimba tot ce stiai despre alimentatie

in Diverse de

Este doctor in farmacie, inventatorul fitoterapiei moderne in Romania si academician. Nimic din ce e legat de plante nu-i este strain, de aceea profesorul Ovidiu Bojor este intotdeauna consultat cand vine vorba de acestea. Alimentatia este foarte importanta daca vrem sa avem o sanatate de fier. Suntem ceea ce mancam, crede Ovidiu Bojor. „Unii mananca cu polonicul, altii cu lingura, eu mananc cu lingurita.

Putin si usor, dar din toate”, afirma dr. Bojor. Mare greseala este ca unii sunt carnivori, altii vegetarieni. Trebuie sa realizam ca in stadiul acesta de evolutie am devenit omnivori. Avem nevoie de o alimentatie complet omnivora. Mai buna decat o alimentatie pur vegetariana este cea ovolactovegetariana.

„Din cand in cand si in special pentru copii, in perioada de crestere, de la 4 pana 18 ani, avem nevoie si de proteine animale, carne rosie. Explicatia este foarte simpla. Sa luam soia ca exemplu, care este bogata in proteine, lipsesc patru pana la cinci aminoacizi esentiali, fata de cei din carne. Acestia contribuie la dezvoltarea fizica, intelectuala, cerebrala, spirituala a tanarului.

Pe masura ce inaintam in varsta diminuam cantitatea de carne, o inlocuim cu proteine usoare, peste de exemplu. Contine omega 3, omega 6, alte elemente, in afara de proteina aceasta usor asimilabila. Recomand celor mai sensibili pestele de apa dulce precum salaul, stiuca, bibanul, avatul si cleanul”, ne sfatuieste dr. Bojor.

Orele perfecte pentru masa principala
Inca un lucru foarte important este cum servim masa principala. Ea poate fi la ora 12.00, la 14.00, la 16.00. „In primul rand trebuie sa avem cel putin doua minute de reculegere. Sa ne detasam de absolut orice din jurul nostru, de eforturi, de ganduri rele, iar dupa aceea sa inchidem televizorul, sa angajam cat mai putine discutii in timpul mesei si vom obtine niste rezultate formidabile”, declara academicianul.

Rugaciunile mesei
Inaintea gustarii de dimineata

Bine voi cuvanta pe Domnul in toata vremea, pururea lauda lui in gura mea. In Domnul se va lauda sufletul meu, sa auda cei blanzi si sa se veseleasca. Slaviti pe Domnul impreuna cu mine si sa inaltam numele Lui impreuna. Cautat-am pe Domnul si m-a auzit si din toate necazurile mele m-a izbavit.

Apropiati-va de El si va luminati, si fetele voastre sa nu se rusineze. Saracul acesta a strigat si Domnul l-a auzit pe el si din toate necazurile lui l-a izbavit. Strajui-va ingerul Domnului imprejurul celor ce se tem de El si-i va izbavi pe ei.

Gustati si vedeti ca bun este Domnul, fericit barbatul care nadajduieste in El. Temeti-va de Domnul toti sfintii Lui, ca n-au lipsa cei ce se tem de El. Bogatii au saracit si au flamanzit, iar cei ce-L cauta pe Domnul nu se vor lipsi de tot binele.

Veniti fiilor, ascultati-ma pe mine, frica Domnului va voi invata pe voi. Cine este omul cel ce voieste viata, care iubeste sa vada zile bune? Opreste-ti limba de la rau si buzele tale sa nu graiasca viclesug. Fereste-te de rau si fa bine, cauta pacea si o urmeaza pe ea. Ochii Domnului spre cei drepti si urechile Lui spre rugaciunea lor.

Iar fata Domnului spre cei ce fac rele, ca sa piara de pe pamant pomenirea lor. Strigat-au dreptii si Domnul i-a auzit si din toate necazurile lor i-a izbavit. Aproape este Domnul de cei umiliti la inima si pe cei smeriti cu duhul ii va mantui.

Multe sunt necazurile dreptilor si din toate acelea ii va izbavi pe ei Domnul. Domnul pazeste toate oasele lor, nici unul din ele nu se va zdrobi. Moartea pacatosilor este cumplita si cei ce urasc pe cel drept vor gresi. Mantui-va Domnul sufletele robilor Sai si nu vor gresi toti cei ce nadajduiesc in El. (Ps. 33).

Aliluia, Aliluia, Aliluia!

Dupa gustarea de dimineata

Cuvine-se cu adevarat sa Te fericim pe Tine, Nascatoare de Dumnezeu, cea pururea fericita si prea nevinovata si Maica Dumnezeului nostru. Ceea ce esti mai cinstita decat Heruvimii si mai marita fara de asemanare decat Serafimii, care fara stricaciune pe Dumnezeu Cuvantul ai nascut, pe Tine, cea cu adevarat Nascatoare de Dumnezeu, Te marim.

Inaintea mesei de pranz

Tatal nostru, care esti in ceruri, sfinteasca-se Numele Tau, vie imparatia Ta, fie voia Ta, precum in cer asa si pe pamant. Painea noastra cea spre fiinta da-neao noua astazi si ne iarta noua gresalele noastre, precum si noi iertam gresitilor nostri. Si nu ne duce pe noi in ispita, ci ne izbaveste de cel viclean.

Slava Tatalui, si Fiului, si Sfantului Duh. Si acum si pururea si in vecii vecilor. Amin! Doamne miluieste (de 3 ori). Pentru rugaciunile Sfintilor Parintilor nostri, Doamne Iisuse Hristoase, Fiul lui Dumnezeu, miluieste-ne pe noi. Amin!