Informatii utile! Curiozitati si stiri din intreaga lume.

Ungurii au făcut miting cu o FUNIE în fața ambasadei României

in ExtraNews de

Partidul Socialist Maghiar şi Jobbik au solicitat retragerea premierului român Mihai Tudose, deoarece acesta a declarat că dacă steagul secuiesc va flutura pe instituţiile din ținutul secuiesc, „toţi vor flutura lângă steag”.

István Szávay, deputat Jobbik în Parlamentul ungar,  a ţinut vineri o conferinţă de presă în faţa Ambasadei României de la Budapesta, având în mână un steag al ținutului secuiesc, iar la gât o funie, informează agenția de presă ungară MTI.

“Practic, i-a ameninţat cu moartea pe acei maghiari din Transilvania care luptă pentru autonomie. Acest caz demonstrează că România se pregăteşte cu cea mai întunecată şi primitivă propagandă şovinistă de celebrarea a 100 de ani de la “dezlipirea” Transilvaniei”, a spus István Szávay, având funia la gât, în semn de protest.

Politicianul a salutat faptul că cele trei partide maghiare din România au ajuns la un acord și au cerut autonomie pentru ținutul secuiesc. În schimb, a condamnat “competiţia barbară” care a început în rândul politicienilor români în privinţa condamnării evenimentului.

Deputatul a mai dat de înțeles că și Uniunea Europeană ar trebui să reacționeze față de afimarțiile lui Tudose. El a afirmat că un stat membru al Uniunii nu poate avea un prim-ministru care ameninţă cu moartea activiştii paşnici ai unei lupte pentru libertate.

Preşedintele Partidului Socialist Maghiar a emis și el un comunicat în care a susținut că un politician responsabil din Europa nu poate vorbi despre spânzurarea minorităţilor, fără să suporte consecințele. De aceea, Tudose trebuie să se retragă din spațiul public european.

„Mihai Tudose şi-a întors spatele valorilor comune (europene) jignindu-i pe toţi maghiarii şi pe toţi europenii”, a afirmat liderul MSZP.

Partidul Jobbik i-a solicitat lui Mihai Tudose să-şi dea demisia de îndată din fruntea guvernului, iar guvernul de la Budapesta i-a cerut rechemarea ambasadorului ungar de la București până când “se vor trage consecinţele aşteptate”.

Ultimile din

Mergi la SUS