Unde trebuie să pui icoanele dacă vrei ca rugăciunile tale să fie ascultate! Puțini credincioși știu acest detaliu atât de important

in Educational

Este bine să avem în fiecare cameră câte o icoană. Locul icoanei în casă este pe peretele de răsărit. Pe peretele cu icoana nu trebuie să mai punem nimic altceva, pentru că atenția noastră să nu fie atrasă de alt lucru atunci când ne rugăm în fața icoanei și pentru că nu este bine să punem alături de icoană lucruri care nu au legătură cu aceasta.

Este bine să avem în fiecare cameră câte o icoană. Locul icoanei în casă este pe peretele de răsărit. Pe peretele cu icoana nu trebuie să mai punem nimic altceva, pentru că atenția noastră să nu fie atrasă de alt lucru atunci când ne rugăm în fața icoanei și pentru că nu este bine să punem alături de icoană lucruri care nu au legătură cu aceasta.

Există un obicei al românilor creştini ortodocşi de a-şi face adevărate altare cu icoane în casă, însă acest obicei reprezintă o mare greşeală. Există un număr extrem de redus de icoane pe care ar trebui să le ţinem în casă, iar una nu trebuie să lipsească nimănui.

Icoana Mântuitorului nu trebuie să lipsească din casă, pentru că El este cel căruia ne adresăm în toate rugăciunile noastre. Tot cultul ortodox este adresat Mântuitorului. În fiecare casă trebuie să existe măcar o icoană a Mântuitorului. Dar pietatea, şi evlavia populară, este mult mai apropiată de Maica Domnului, fiindcă o simt ca pe o mamă, căruia i se roagă mai cu încredere, cu nădejde, uneori cu mai mult curaj. Maica Domnului, fiind cea mai mare mijlocitoare pentru noi, oamenii de pe pământ, atunci ea este cea căreia îi adresăm rugăciunile cele mai dese.

Apoi, dacă fiecare familie are un sfânt patronal, atunci e normal să ţină şi icoana sfântului respectiv. Dacă au numele unui sfânt, neapărat îi poartă şi icoana în casă, pentru că acela este protectorul lor în chip deosebit. Așadar, numărul icoanelor pe care se le ținem în casă se reduce la trei sau patru, însă numărul nu este atât de important precum credința puternică pe care trebuie să o investim in ele atunci când ne rugăm.

Punem icoana la răsărit pentru că ne rugăm întotdeauna cu fața la răsărit, și la biserică și acasă. Răsăritul, locul de unde ne vine lumina, este semnul lui Dumnezeu, al Mântuitorului Hristos, numit în rugăciunile Bisericii Răsăritul cel de sus, Soarele Dreptății, etc… Apoi, lumina este semnul lui Dumnezeu, al binelui și al lucrurilor bune care se fac la lumina zilei, în timp ce apusul, întunericul este semnul răului și al lucrurilor care se fac la întuneric.

Deci, trebuie să avem grijă să așezăm icoana la răsărit, pentru a ne închina cu fața la răsărit. A fost un timp când unii dintre creștini țineau icoanele ascunse, după ușă, în vreun colțișor sau chiar în șifoniere sau în valize. A sosit timpul să scoatem icoanele la vedere și să le așezăm unde le este locul.

Icoanele – pe lemn, pe sticla, inramate in metale pretioase sau reproduse dupa picturi cu tematica religioasa – ocupa un loc privilegiat in decorarea locuintei. Asezarea lor pe perete nu se face la intamplare. Ele se pozitioneaza numai pe peretii dinspre rasarit ai locuintei. Dormitorul, chiar si biroul sunt spatii ideale pentru asezarea lor. Nu se pun icoane in bucatarii, pe holuri sau in sali de baie. Locul dedicat icoanelor din casa noastra trebuie, spun Sfintii Parinti, sa ofere intimitate. De aceea, pe peretele cu icoane nu mai expunem alte tablouri, cu tematica nereligioasa. In cazul in care dorim sa decoram un perete cu mai multe icoane, asezarea lor se realizeaza dupa anumite reguli ierarhice. In centrul peretelui ales se pozitioneaza cele imparatesti. Acestea ii reprezinta pe Mantuitorul Iisus si pe Maica Domnului – mama Sa. Ele vor fi inconjurate de altele, cu teme reprezentative din Ortodoxie: Bunavestire, Cina cea de Taina, Rastignirea, Invierea Mantuitorului. Apoi, lateral vom plasa icoane ce-i infatiseaza pe Arhanghelii Mihail si Gavriil, pe Sfintii Apostoli, pe Sfintii patroni spirituali. In functie de numele pe care-l purtam, alegem si icoana patronului nostru spiritual – Sf. Constantin, Sf. Ioan, Sf. Ilie etc. De asemenea, pentru protectia caminului nostru este bine sa alegem si icoana care-l reprezinta pe sfantul ce ocroteste localitatea sau zona geografica in care locuim. De exemplu, Sf. Cuvioasa Parascheva, de la Iasi – pentru Moldova, Sf. Mucenita Filofteia – pentru zona Argesului etc.

Loading...