Informatii utile! Curiozitati si stiri din intreaga lume.

UNDE DUCI COPILUL IN VACANTA?

in Diverse de

Nu iti poti lua concediu de cate ori are copilul vacanta. Nu-l poti lasa singur acasa, pentru ca e prea mic. Ce faci cu el cand este in vacanta? Solutia salvatoare par sa fie bunicii. Dar daca nici ei nu sunt disponibili?

“Unde las copilul in timpul vacantei?” si “Cum sa fac sa nu se plictiseasca?” sunt doua intrebari care ii framanta pe multi parinti. Daca bunicii nu sunt disponibili, o solutie ar putea fi taerele sau afterschool-urile care functioneaza in aceasta perioada. In plus, daca ai timp la dispozitie, exista numeroase activitati (unele gratuite) pe care le poti face impreuna cu copilul tau.

PLICTISEALA, UN BUN “PROFESOR”

O problema poate fi monotonia zilelor in care nu au nimic de facut. Copiii isi pierd rabdarea destul de repede. Totusi, daca au prieteni, fac sport, daca au deprins cititul ca pe o activitate interesanta, daca au jucariile dorite, nu vor mai simti ca timpul trece greu. Desi nu ar trebui sa incerci cu orice pret sa-i sugerezi tu o ocupatie. Cercetarile in domeniul psihologiei au demonstrat ca plictiseala este buna in cazul copiilor, deoarece ii forteaza sa creeze noi retele neuronale, gasind solutii la situatia-problema si le dezvolta imaginatia.

COPILUL DE GRADINITA

Acesta se va juca mai mult in vacanta, decat copilul din invatamantul primar, dar amandoi au nevoie de un program structurat, ca acela din timpul activitatii educationale. E important sa aiba acelasi program de somn si masa si in aceasta perioada, cu exceptiile firesti. Stabiliti cu copilul prescolar, de comun acord, o ora pe zi in care deseneaza, dar si efectueaza mici teme care sa-i antreneze atat muschii fini ai mainilor, pentru perioada cand va deprinde scrisul, cat si rabdarea de a sta in banca.

ALTERNATIVE

Taberele tematice sunt o idee buna pentru vacanta. Unele pot fi chiar langa orasul tau. Exista cazuri in care astfel de activitati sunt zilnice, dar copilul vine seara acasa. Poate invata limbi straine, informatica, olarit, calarie, sa gateasca, sa teasa covoare etc. Va face o activitate interesanta, iar tu si tatal lui nu va fi nevoie sa va luati liber de la serviciu. Daca aveti timp macar la sfarsit de saptamana, faceti o lista cu muzee, parcuri si alte locuri pe care ati fi dorit sa le vizitati si nu ati reusit pana acum sau pe care ati fi dorit sa le revedeti. Zilele frumoase petrecute in familie vor fi de neuitat pentru copilul tau.

DE URGENTA

Ai putea apela la o vecina sau la o ruda. Uneori, ne este rusine sa intrebam, dar exista multe persoane care se bucura sa petreaca timpul cu un micut si sa simta ca sunt de ajutor. Poate cunosti vreo “tanara” pensionara care ar fi dornica sa te ajute. Poate are nevoie si de un ban in plus. Chiar daca nu poti oferi mult, tot este mai bine decat nimic. Exista si gradinite si centre educationale care pun la dispozitie asa-numitul “baby-parking” (parcare copil). Serviciul acesta poate fi folosit pentru cateva ore pe zi, in timpul saptamanii, in weekend si chiar pe timpul noptii.

ACTIVITATI PENTRU SCOLARI

Copiii de scoala primara au teme de vacanta. Cu exceptia perioadelor in care sunt plecati in tabere, excursii sau prin oras cu parintii, e bine sa aiba un program educativ. E important ca, in medie, sa citeasca o jumatate de ora pe zi si sa resolve o pagina de culegere de matematica. Daca isi petrec vacanta la bunici, tot vor avea timp sa-si rezolve obligatiile scolare. Acest lucru ofera beneficii foarte mari; dezvolta cunostiintele, creste stima de sine (elevul care stie lectia e mai sigur pe el). In plus, creeaza o rutina si il invata disciplina, esentiala oricarui scolar de succes.

Ultimile din

Mergi la SUS