Informatii utile! Curiozitati si stiri din intreaga lume.

Una dintre cele mai mari enigme ale istoriei navale a fost elucidată. O corabie dispărută în condiţii misterioase a fost regăsită după 168 de ani

in ExtraNews de

Una dintre cele mai mari enigme ale istoriei navale, disparitia corabiei HMS Terror in anul 1848, ar putea sa-si gaseasca raspunsul.

HMS Terror, una dintre corabilea exploratorului polar britanic Sir John Franklin, a fost gasita aproape intacta dupa 168 de ani, intr-un golf din largul coastelor Canadei, scrie Guardian. La momentul disparitiei sale a fost cautata mai bine de un deceniu, insa fara succes, nava si echipajul disparand complet de pe fata pamantului.

Acum, insa, o echipa de la Arctic Research Foundation a reusit sa descopere si exploreze nava cu ajutorul unui vehicul subacvatic telecomandat. Epava se afla la aproape 100 de kilometri unde se credea ca a avut loc naufragiul, dar ce i-a uimit pe istorici este starea ei perfecta de conservare. Corabia sta pe fundul apei si nu pare sa aiba vreo spartura, potrivit stirileprotv.ro.

„Pana si ferestrele sunt intacte”, spune Adrian Schimnowski, unul dintre cercetatori. „Daca o scoti la suprafata si evacuezi apa din ea, probabil ca pluteste”. Ce nu isi explica acum autorii descoperirii este de ce nava a fost abandonata, fiindca nu pare sa fi avut vreo problema, asa cum s-a crezut initial.

61833098

O ipoteza este ca nava a fost prinsa in gheturi iar echipajul s-a mutat pe cealalta corabie a expeditiei, Erebus, cu care a incercat sa navigheze spre sud. Erebus a fost gasita acum 2 ani, insa fara niciun cadavru la bord, astfel incat istoricii banuiesc ca echipajul – peste 100 de oameni – si-a continuat calatoria pe jos, insa nimeni nu a reusit sa ajunga in viata pana la cea mai apropiata asezare. Expeditia lui Sir John Franklin avea ca scop gasirea unui „pasaj de nord-vest” intre Oceanul Atlantic si Oceanul Pacific.

FOTO: Arctic Research Foundation

Ultimile din

Mergi la SUS