Informatii utile! Curiozitati si stiri din intreaga lume.

Un studiu de la Harvard susţine că naşterea prin cezariană ar putea favoriza apariţia obezităţii la bebeluşi.

in Stiinta de

Cercetatorii de la Harvard vorbesc de un potential neajuns al nasterilor prin cezariana. Riscul ca bebelusii sa sufere de obezitate, spun ei, este cu 64% mai mare decat in cazul fratilor care vin pe lume pe cale naturala.

Concluzia are in spate un studiu derulat pe parcursul ultimilor 16 ani. Cercetatorii de la Harvard au urmarit, timp de 16 ani, evolutia a 22 de mii de copii, nascuti pe cale naturala sau prin cezariana. Cand vine vorba de frati, cezariana creste cu 64% riscul obezitatii infantile. Atunci cand sunt comparati doi copii care nu sunt rude, diferenta este de 15 procente.

Audrey Gaskins, autoarea studiului: „Exista alti factori mai importanti care favorizeaza aparitia obezitatii la copii. Cu toate acestea, noi credem ca este un lucru important care ar trebui luat in considerare atunci cand o femeie alege pe ce cale sa isi aduca pe lume copilul.”

Diferenta tine de bacteriile la care fatul este expus la nastere, spun cercetatorii.

Simon Cork, cercetator: „Daca esti nascut pe cale naturala, iei contact cu un numar mare de bacterii diferite. Acestea ajung in intestin si ajuta la digestia alimentelor si exista unele dovezi ca influenteaza pana si tipul de alimente pe care le consumi.”

Cei nascuti prin cezariana, in schimb, sunt expusi in primul rand bacteriilor care se regasesc in mod normal la nivelul pielii si care nu joaca acelasi rol in digestie. Efectele nu vor disparea nici la maturitate.

Cu toate acestea…

Corespondent Sky News: „Vorbim de un studiu prin observatie. Se face referire la anumite bacterii din intestin, dar nivelul acestora nu a fost masurat. Prin urmare, nu exista o dovada palpabila ca o nastere prin cezariana poate duce la obezitate.”

Medicii sustin ca studiul trebuie privit cu grija, mai ales ca, pentru anumite femei, cezariana poate fi varianta salvatoare sau cu mai putine riscuri.

Ultimile din

Mergi la SUS