Informatii utile! Curiozitati si stiri din intreaga lume.

Un simplu test pe care oamenii îl pot face singuri acasă poate arăta semnele timpurii ale cancerului pulmonar.

in Sanatate de

Cancerul pulmonar se poate răspândi rapid în organism, asta pentru că simptomele apar târziu, diagnosticul fiind pus uneori cu întârziere.

Acest test îți poate arăta dacă ești expus la riscul de a te îmbolnăvi în viitor de cancer pulmonar.

Potențialii pacienți pot depista câteva simptome timpurii ale bolii. Unele dintre simptomele comune includ dificultăți de respirație, respirație șuierătoare și o tuse persistentă cu sânge sau flegmă.

În timp ce multe dintre simptome tind să fie asociate problemelor respiratorii, există și alte semne precoce al cancerului pulmonar. Pentru asta trebuie să vă verificați vârful degetelor.

Atunci când vă strângeți unghiile ar trebui să vedeți o mică pată luminoasă în formă de diamant.

Dacă nu vedeți înseamnă că aveți „clubbing al degetelor” – Fenomenul de clubbing apare atunci când unghiile se curbează spre interior, peste vârful degetelor. Cercetătorii au demonstrat că în 90% dintre cazuri, clubbing-ul unghiilor este asociat cu cancerul de plămâni, conform Mirror.

Afecțiunea apare în etape, începând de la baza unghiei, care devine în timp moale. Apoi, pielea de lângă patul unghiei devine lucioasă, după care unghiile încep să se curbeze din ce în ce mai mult – forma anormală poate fi observată atunci când unghiile sunt privite din lateral.

În cele din urmă, degetele pot deveni mai mari și se pot umfla din cauza acumulării de lichid în țesuturile moi.

Dacă nu aveți acest semn în formă de diamant atunci când vă strângeți unghia, nu înseamnă automat că aveți cancer pulmonar, dar există posibilitatea ca acesta să fie un simptom.

Așadar, cel mai bine ar fi să vorbiți cu medicul vostru de familie dacă observați modificări la nivelul degetelor.

Simptomele cancerului pulmonar

Simptomele cancerului pulmonar variază de la o persoană la alta. În timp ce unii pacienți prezintă numeroase simptome, unele persoane nu au niciunul.

Simptomele comune ale cancerului pulmonar pe care trebuie să le cunoașteți includ: tuse persistentă care durează trei săptămâni sau mai multdisfuncție respiratorie; respirație șuierătoare; infecții frecvente; tuse care se înrăutățește; dureri în piept și/sau în umăr; tuse cu sânge sau sânge în flegmă; oboseală inexplicabilă sau lipsă de energie; răgușeală; umflături la nivelul feței sau al gâtului.

Aceste semne nu înseamnă că aveți cancer la plămâni, dar recomandat este să consultați un medic dacă aveți oricare din problemele enumerate mai sus.

Ultimile din

Mergi la SUS