Un nou val de eliberări din închisori. Proiect controversat adoptat tacit

in ExtraNews de

Un proiect de lege, care prevede relaxarea condițiilor de eliberare din penitenciar, a fost adoptat tacit – adică fără dezbatere și vot – de Senatul României

Printre altele, textul inițiat de UDMR prevede că un deținut care a ispășit jumătate din pedeapsă se poate întoarce în societate, iar infractorii scriitori ori inventatori pot câștiga zile bune de libertate. Opoziția acuză o înțelegere PSD – UDMR, pe acest subiect.

În martie anul acesta, după amplele proteste de stradă generate de Ordonanță 13, dar și de proiectul Legii Grațierii, opt parlamentari de la Uniunea Maghiarilor din România au depus la Senat un proiect de lege care prevede relaxarea condițiilor de eliberare din închisori. După mai multe luni de liniște suspectă pe acest subiect, proiectul a fost adoptat tacit de Senat.

Călin Popescu Tăriceanu, președintele Senatului: “Este un proiect al UDMR-ului.. o să ajungă la Cameră fără modificari.”

Vasile Varga, deputat PNL
: “E o înțelegere care a existat între inițiatori și PSD și  ca atare a trecut așa tacit, rapid. Sunt convins că la presiunea străzii nu vor mai vota tot ce își doresc unii sau alții.

 Cei de la USR avertizează asupra pericolului unor eliberări masive, dar mai ales al unor recidive. Zilele trecute, un fost deținut condamnat pentru viol eliberat în urmă intrării în vigoare a legii recursului compensatoriu a atacat o femeie în București.

Cristian Ghinea, deputat USR: “Sunt sute de delicvenți care au ieșit anticipat din pușcării. Publicul este deja speriat de prezența lor pe stradă. Eliberările în masă nu fac decât să crească pericolul public, cei mai mulți se întorc în pușcării”

Una dintre modificările aduse Codului Penal vizează termenul la care un deținut poate cere liberarea condiționată. Cel condamnat la o pedeapsă de până la 10 ani, poate cere să redevină liber după executarea a cel puțin jumătate din pedeapsă. În momentul de față, nu poate cere liberarea condiționată înainte de a ispăși două treimi din pedeapsă.

Măsurile sunt și mai încurajatoare pentru delicvenții de peste 60 de ani. Aceștia vor putea ieși din penitenciare după doar o treime din pedeapsă.

Sursa: Stirileprotv.ro