Impulsuri împrăștiate de lumina laser sunt folosite pentru a construi o imagine.
Oamenii de stiinta din Edinburgh au dezvoltat un nou tip de aparat de fotografiat care foloseste lasere pentru a vedea după colțuri.
Dispozitivul, care funcționează cu ajutorul unui sistem similar cu un ecou sonar, poate determina daca cineva sau ceva se află după un colț, împrăștiind impulsuri de lumina laser si care apoi revin la 20 de miliarde de cadre pe secundă.
„Un laser trimite impulsuri scurte de lumina care pot dura o sutime de miime de miliardime de secundă pe podea în fața colțului peretelui”, a declarat studenta Universitații Heriot-Watt, Genevieve Gariepy.
„Lumina apoi se reflectă de pe suprafața obiectului, ca un ecou, și este trimis înapoi la aparatul de fotografiat.”
După perfecționări, tehnologia s-ar putea dovedii deosebit de benefică pentru șoferi făcând posibilă vederea traficului care vine în jurul unui loc fără vizibilitate. Aceasta ar putea fi folosită și în timpul operațiunilor de salvare, permițând echipelor de salvare să determine daca este sigur sau nu pentru a intra într-o cameră sau clădire.
„Capacitatea de a detecta forme 3D a obiectelor statice, ascunse, a fost demonstrată înainte, dar timpul de expunere lung cerut de metodele existente a însemnat că localizarea și monitorizarea obiectelor a fost o provocare majoră”, a declarat profesorul Daniele Faccio.
„Putem urmări acum obiectele ascunse în timp real și suntem încă facem descoperiri despre modul în care lumina identifică obiectele, și le poate transmite cu detalii considerabile.”