Informatii utile! Curiozitati si stiri din intreaga lume.

Un megaproiect lansat de Stalin, tunelul către insula Sahalin, va fi reluat de Putin după aproape șapte decenii. Investiția este estimată la circa 286 miliarde de ruble

in Extern/ExtraNews de

Acum aproape șapte decenii, Stalin, lansase lucrările pentru construirea unui tunel către insula Sahalin, în Extremul Orient. Președintele rus, Vladimir Putin, a decis să fie reluat aces­t proiect, iar costurile sunt estimate la aproximativ 286 miliarde de ruble (circa 5 miliarde de dolari).
Putin, mulțumit de progresele înregistrate de ultimele planuri privind infra­structura, a aprobat planul privitor la Sahalin. La luarea acestei decizii a luat în considerare și avantajul politic de a conecta între ele părți îndepărtate ale Rusiei.
Există critici care pun sub semnul îndoielii viabilitatea și costul unor astfel de eforturi, dar președintele rus este convins că acest proiect va contribui la scoaterea Rusiei de sub semnul celei mai prelungite recesiuni din acest secol.

Megaproiectul a fost atribuit unui prieten din copilărie, miliardarul Arkadi Rotenberg. Compania de construcții (Stroygaz­montazh) a acestuia este pe punctul de a finaliza un pod către Crimeea.
Podul către Sahalin ar fi ultimul dintr-o serie fără precedent de megaproiecte care au devenit unul dintre pilonii politicii economice a lui Putin. Aceste proiecte(de ex.: gazoductul Puterea Siberiei, Cupa Mondială de Fotbal din 2018), au implicat costuri de aproximativ 3.000 miliarde de ruble.
Rotenberg a fost cel ale cărui companii s-au numărat printre cele mai mari beneficiare ale aces­­tor proiecte costisitoare. Trebuie să menționam că nu toate proiectele au avut succes.
Cu toate că decizia atribuirii proiectului a fost luată, există posibilitatea ca anunțul privitor la începerea lucrărilor de construcție să nu fie făcut mai devreme de anul viitor.

Mergi la SUS