Informatii utile! Curiozitati si stiri din intreaga lume.

Un investitor neamț obține energie electrică din gunoiul românesc! Potențialul României este uriaș. Toată lumea ar putea să beneficieze de o energie electrică și termică mai ieftină”

in ExtraNews de

Un om de afaceri german a adus în România o tehnologie prin care transformă gunoiul din tomberoanele românilor în energie electrică ieftină. Michael Dietrich are o fabrică la Filipeștii de Pădure(jud. Prahova), care arată ca trei farfurii zburătoare.

Investiția se numește „stație de producere a energiei regenerabile în cogenerare, din biogaz”, dar mai pe românește e vorba despre niște instalații care simulează la o scară uriașă ce se petrece în stomacul unei vaci.

Deșeurile menajere sunt tocate într-un motor după care pasta rezultată se introduce în niște recipiente imense închise ermetic unde se lasă la fermentat. Prin fermentare se produce gaz, iar gazul e captat în acoperișurile-baloane și de acolo e transportat la un motor care produce curent electric şi căldură.

Energia electrică şi termică produsă aici este cu o treime mai ieftină decât cea pe care o furnizează rețeaua națională. Nu e nevoie de foarte mult gunoi. De exemplu dintr-o basculantă de cipsuri expirate, Dietrich ar putea să țină aprins un bec, fără întrerupere, timp de 70 de ani. Energia produsă e suficientă cât să asigure noaptea iluminat electric unei locuințe cu două camere pe durata vieții unui om.

„Se poate face curent electric din orice este masă organică: din cipsuri, din iaurt, din capsule de medicamente. Potențialul României este uriaș. Toată lumea ar putea să beneficieze de o energie electrică și termică mai ieftină”, spune Dietrich de la umbra instalațiilor sale.

În Germania sunt deja 10 mii de astfel de instalații care produc la foc continuu și s-a gândit că nu are cum să nu aibă succes cu această afacere și la noi.

„Avem o poluare a naturii, a mediului înconjurător, care este fără sens și care dăunează tuturor. Iar lucrul ăsta poate fi evitat. Putem folosi deșeurile, în loc să le aruncăm și să putrezească în aer”, declara investitorul german.

Ultimile din

Mergi la SUS