Micuțului îi place să dezeneze? Încurajează-l! prin acest mod artistic, se dezvoltă imaginația, creativitatea, răbdarea și dexteritatea.
Totul începe cu zigzaguri viguroase, trasate cu o mână nesigură. Copilul tău are doar un an și jumătate și deja zâmbetul său încântat spune multe despre plăcerea pe care a găsit-o în a lăsa creionul să măzgălească pe hârtie. Apoi, desenele lui evoluează, trăsăturile conturate câștigând încredere. Între 2 și 3 ani, se naște primul lui desen figurativ! Dar desenele pot dezvolta multe calități: imaginație, creativitate și răbdare…Desigur, desenul poate deveni o adevărată pasiune, care se va alimenta în timp, prin rafinarea caracteristicilor și utilizarea culorilor, de exemplu. Cu toate acestea, exprimarea artistică este și o modalitate interesantă de a face bilanțul stării sale de spirit, pentru că prin desene el își dezvăluie bucuria sau tristețea, dorințele și temerile.
CHEILE ÎNȚELEGERII
Nu trebuie să te aștepți să poți “citi” totul într-un desen. Un singur desen nu poate dezvălui totul. Trebuie să ai mai multe…monstre, făcute în momente diferite pentru a face o apreciere corectă. Asta, pentru că desenul este o fotografie a unui moment instantaneu, fiind efemer. Dacă micuțul desenează ceva urât, folosește culori închise, iar desenul îți inspiră o stare de spirit negativă, nu e necesar să te alarmezi imediat. Poate a văzut o poveste la televizor cu o zi în urmă. Trebuie să iei în considerare repetiția acelorași reprezentări, dar și ceea ce copilul spune că și-a dorit să figureze. În majoritatea cazurilor, desenul exprimă un capriciu de moment. Dar e necesar să afli ce-l supără dacă același desen se repetă.
DESENUL VORBEȘTE DESPRE EL
Nu e necesar să faci o interpretare excesivă privind opera copilului tău; unele indicii însă te vor ajuta să-i înțelegi mai bine personalitatea. Intensitatea liniei trasate oferă deja indicii – un copil care nu are încredere în el, care este timorat și inhibat va desena linii fine, abia marcate și, dimpotrivă, un copil fericit va trasa linii puternice. Mărimea desenului în comparaie cu foaia primită este, de asemenea, de mare importanță. Copilul echilibrat centrează desenul, unul imatur (dezvoltat insuficient pentru vârsta lui) umple haotic toată foia, iar copilul cu probleme emoționale desenează, de obicei, prea puțin din foaie, plasând uneori personaje numai într-un colț al hârtiei. Alegerea culorilor “vorbește” și ea. Copilul folosește culorile în două moduri: pentru imitarea naturii (cer albastru, iarbă verde, soare galben) și pentru a zugrăvi personaje. În general, culorile deschise și calde refelectă echilibrul. Culorile închise pot semnifica un gol emoțional.
CITESTE SI: ASA ITI PREGATESTI COPILUL PENTRU VIATA
ASPECTE DE LUAT ÎN CONSIDERARE ÎN DESENUL UNUI COPIL
Grafica. Nu trebuie să te intereseze estetica desenului, ci mărimea personajului, forma desenului, presiunea creionului și localizarea personajelor pe foaie. Se consideră că micuțul tău are o viață de familie echilibrată dacă desenul lui are o mărime normală spre mare, dacă presiunea creionului este adecvată și dacă desenul este situat în centrul paginii. În mod normal, personajul schițat mai mare și cu mai multe detalii este cel pe care copilul îl preferă.
Conținutul. Când îi ceri copilului să facă un desen, trebuie să-i spui să deseneze “o familie”, nu neapărat familia sa. Astfel, va exprima exact ceea ce simte sau, altfel spus, familia pe care și-ar dori-o. În general, copiii geloși pe frații și/sau surorile lor se desenează singuri cu părinții. Când îl întrebi unde sunt frații și/sau surorile, frecvent spun că aceștia nu sunt acasă sau că dorm. Desenul ar trebui să-ți sugereze că ar trebui să petreci mai mult timp cu micuțul tău pentru că el suferă. Pe de altă parte, copilul îi reprezintă, de obicei, pe ambii părinți, dar se poate întâmpla ca el să-l deseneze doar pe unul din ei, arătând astfel de cine se simte mai apropiat – mama sau tatăl său. În ce privește detaliile, dacă un copil (care știe cum să deseneze) nu reprezintă mâinile unuia dintre personaje, asta poate reflecta o lipsă de afectivitate. Lipsa mâinilor se traduce și prin faptul că părintele cu pricina aplică bătaia ca formă de educație, iar copilul atrage atenția că suferă.
PERSONALITATEA COPILULUI
Desenele pot fi interpretate începând de la vârsta de 3-4 ani. Copiii au teme preferate, de la care este posibil sa determini principale caracteristici ale personalității lor.
O casă. Indiferent de formă, casa rămâne un bun indicator al temperamentului copilului. Cu cât are mai multe uși și ferestre, cu atât el este mai extrovertit (sociabil, vesel, binedispus). Pe de altă parte, când casa desenată este mică, cu ferestre mici, fără nimic în jur, copilul arată tulburări emoționale.
CITESTE SI: CUM ÎI ÎNVINGI PE “NU POT!” ȘI PE “NU VREAU!”
Un copac și un soare. La început, trunchiul copacului nu stă pe nimic, pare a pluti în aer. Ulterior, apar o bază orientală stabilită, ramuri care merg în toate direcțiile. Acesta este copacul unui copil sănătos din punct de vedere emoțional. Soarele dă indicații cu privire la relația cu tatăl – dacă e mare, rotund, generos și plasat în partea de sus a paginii, este simbolul unei relații bune.
Un bărbat. Este desenul emoțional prin excelență. În principiu, copilul desenează mai întâi cea mai importantă persoană. Copiii sensibili trag mai multe linii curbe, în timp ce copiii cerebrali folosesc liniile drepte. Trebuie remarcat însă că prea multe trăsături liniare pot reprezenta un semn de conflict psihologic (de exemplu, știe că trebuie să-și asculte părinții, dar vrea să fie independenți).
CE SPUN CULORILE
După șase ani, roșul (în exces) ar dezvălui o lipsă de control emoțional.
Dimpotrivă, albastrul este semn de autocontrol.
Verdele indică relații sociale pe care micuțul le leagă ușor.
Galbenul reprezintă dependența de adulți.
Culorile maro și de pământ (cenușiu, ocru, verde spre cafeniu, ruginiu) ar reflecta probleme de adaptare în familie.
Negrul ar exprima anxietatea.
În cele din urmă, cu cât mai multe culori folosește, cu atât copilul este mai extrovertit. Și viceversa.
CITESTE SI: TEST: CE FEL DE PARINTE ESTI?