Un deputat UDMR propune: Fără examen la limba română pentru elevii minorităților

in ExtraNews de

Un deputat UDMR propune eliminarea probei de limba română de la evaluarea elevilor din clasa a VI-a. Este o singură semnătură pe proiectul abia depus la Parlament.

Proiectul este inițiat de Kulcsár-Terza József-György. Conducerea UDMR spune că parlamentarul este din Partidul Civic Maghiar și doar face parte din grupul parlamentar al Uniunii, deși pe site-ul Camerei Deputaților apare ca fiind ales din partea formațiunii.

UDMR mai susține că nu-și asumă această propunere legislativă.

Deputatul maghiar vrea să modifice articol 74, aliniatul 4 din Legea Educației Naționale, care să sune în felul următor:

„La finalul clasei a VI-a, toate școlile organizează și realizează evaluarea elevilor prin două probe transdisciplinare: limbă și comunicare, matematică și științe. Proba de limbă și comunicare va cuprinde limba maternă și limba modernă”.

În momentul de față, aliniatul 4 arată în felul următor:

„La finalul clasei a VI-a, toate şcolile, în baza unei metodologii elaborate de Ministerul Educaţiei, Cercetării, Tineretului şi Sportului, organizează şi realizează evaluarea elevilor prin două probe transdisciplinare: limbă şi comunicare, matematică şi ştiinţe. Proba de limbă şi comunicare va cuprinde limba română şi limba modernă I, iar pentru elevii din clasele cu predare în limbile minorităţilor naţionale, şi limba maternă. (…)”

Deputatul susține că este o discriminare, pe care vrea să o elimine, deoarece elevii minorităților au opt probe față de șase probe cât au ceilalți elevi. Așa că propune ca elevii minoritățilro să nu mai dea examen la limba română, ci doar la limba maternă.

Proiectul a fost abia depus la Parlament și fără susținerea UDMR este greu de crezut că va avea șanse să treacă.