Un bătrân de 70 de ani, fără ambele picioare, a plantat mii de pomi în satul în care locuiește

in ExtraNews de

În vreme ce mulți dintre noi ucidem conștient sau nu natura care ne înconjoară, un septuagenar ne oferă o lecție incredibilă. Rămas fără picioare din cauza unei boli teribile, bătrânul a decis să lase o moștenire admirabilă locului în care a trăit.

O BOALĂ DE SÂNGE L-A LĂSAT FĂRĂ PICIOARE

19 ani. Atât a trecut de la momentul în care eroul poveștii noastre a plantat primul copac pe dealurile sterpe ale sătucului în care locuiește de când s-a născut. Ma Sanxiao, un chinez care a ajuns pe prima pagină a ziarelor din propria sa țară, dar și din alte colțuri ale planetei a avut o viață demnă de un scenariu de film. În 1974 a primit o veste cruntă din partea medicilor. Suferea de o boală rară de sânge, boală care l-a lăsat fără picioare. Încă de la stabilirea diagnosticului, medicii i-au spus că lucrurile se vor agrava odată cu trecerea timpului, iar în 1985 a fost pus să aleagă: viața sau amputarea piciorului drept. A ales să trăiască și a acceptat că viața i se va schimba de-atunci. Rămas fără unul dintre picioare, Ma Sanxiao a continuat să lupte pentru a-și întreține familiași a făcut-o demn, fără să lase senzația că infirmitatea i-a știrbit cu ceva dorința de a munci.

Douăzeci de ani mai târziu, boala l-a lovit din nou și medicii l-au pus din nou în fața unei alegeri crunte. A decis să-și continue viața și fără piciorul stâng, iar la 15 ani distanță, trecut prin grele încercări pricinuite de aceeași problemă de sănătate a luat decizia să lase ceva în urmă, ceva pentru comunitatea în care trăise până atunci. S-a inspirat din poveștile altora și a hotărât că trebuie să transforme locurile lipsite de vegetație din împrejurimi. Cu problemele locomotorii amintite, Ma și-a luat inima-n dinți și a început să planteze câte un copac, iar fiecare zi din viața sa a căpătat un alt sens.

Gândul că fiecare moment al existenței sale poate însemna un bun prilej de a planta copaci, l-a menținut în viață, iar acum a ajuns să se poată lăuda că a transformat definitiv zona din care se trage. Locurile fără culoare și viață au devenit un adevărat paradis, numai puțin de 17.000 de copaci fiind plantați de către bătrânul temerar.

A VRUT SĂ-I VÂNDĂ, DAR S-A RĂZGÂNDIT

Pentru că problemele de sănătate nu-i mai permiteau să muncească într-o uzină sau în alt domeniu de activitate, Sanxiao s-a gândit că acei copaci care creșteau văzând cu ochii îi pot aduce și un beneficiu financiar, mai ales că pensia nu-i era suficientă pentru un trai decent. Numai că odată cu trecerea timpului între bătrân și copaci s-a născut o legătură strânsă, o legătură în urma căreia bărbatul a descoperit frumusețea și importanța naturii: „Nu am să vând vreodată un copac. Au fost momente când nu știam cum să salvez unii puieți de la moarte. Am suferit pentru ei, m-am bucurat când i-am văzut prinși de pământ și imposibil de disctrus de către intemperii. Sunt atât de mulțumit… Sunt precum copiii mei”, a declarat septuagenarul într-un interviu acordat presei chineze.

Ajuns la o vârstă venerabilă, asiaticul nu se gândește să se oprească. Știe că mai are timp să planteze copaci, știe că mai trebuie să o facă pentru a le lăsa generațiilor viitoare o moștenire neprețuită.