Informatii utile! Curiozitati si stiri din intreaga lume.

ULTIMA ORA! SUA reacţionează la TRĂDAREA aliaţilor: Turcia, afaceri militare de miliarde cu Rusia

in Extern de

Pentagonul a criticat luni planurile Turciei de a cumpăra mai degrabă un sistem de rachete antiaeriene din Rusia decât să investească într-o tehnologie dezvoltată în cadrul NATO, informează AFP, potrivit Agerpres.

Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan să află în negocieri pentru a convinge Rusia să îi furnizeze sistemul de rachete sol-aer S-400.

Pentagonul nu vede cu ochi buni această achiziţie de material militar rusesc de către Turcia, care este membră a NATO, de teama că acest sistem nu va funcţiona cu echipamentul utilizat de ceilalţi 28 de membri ai Alianţei atlantice, a declarat purtătorul de cuvânt al Pentagonului, căpitanul de vas Jeff Davis.

„În general, este o idee bună pentru aliaţi să cumpere mai degrabă material care operează împreună”, a spus el.

„Noi dorim ca fiecare aliat, fiecare partener cu care noi interacţionăm să cumpere lucruri care investesc în alianţa noastră”, a adăugat el.

Presa turcă a relatat în ultimele zile că un acord ar urma să fie finalizat cu Rusia.

Bateriile S-400 au o rază de acţiune de aproximativ 400 km şi sistemul este conceput pentru a doborî avioane inamice.

Guvernul nu va da „peste noapte” o Ordonanţă în cazul pensiilor speciale, a afirmat luni premierul Mihai Tudose, precizând însă că trebuie făcut „curat” în acest domeniu.

„Nu o să dăm nicio Ordonanţă peste noapte, v-o spun cu toată responsabilitatea. Este anunţată, este în dezbatere publică, dovadă că ştie toată lumea de ea şi nu va fi cu aplicabilitate imediată (…) O să lăsăm un termen de o lună, două luni, ca cei care se pot afla într-o situaţie de a-şi depune dosarul de pensie să aleagă. Dar măcar să facem curat, vorbesc de toate pensiile speciale. Cea mai mare problemă – unde sumele şi impactul pe buget este foarte mare – este în zona pensiilor militare, sunt şi foarte mulţi. Magistraţii totuşi au un statut special, va fi o altă discuţie (…) Aştept de la colegii mei soluţii”, a declarat Tudose, la Antena 3.

Ministerul Muncii va emite săptămâna viitoare o Ordonanţă de Urgenţă prin care pensiile speciale nu se vor mai actualiza în raport cu salariile celor aflaţi în activitate ci vor creşte în raport cu rata inflaţiei, a declarat, duminică seara, la Antena 3, ministrul Muncii, Olguţa Vasilescu, precizând că această ordonanţă va intra în vigoare în jurul datei de 15 septembrie.

Aceasta a subliniat că în prezent foarte mulţi dintre cei din sistem (Apărare, Interne etc) preferă să iasă la pensie chiar şi la 40 de ani, deoarece pot primi o pensie chiar şi de 120% faţă de salariu.

„Foarte mulţi dintre cei care sunt în sistem la ora actuală preferă să plece la o vârstă foarte mică în pensie, se întâmplă chiar şi la 40 de ani, pentru că aşa cum arată legislaţia la ora actuală poţi ieşi cu o pensie de 120% faţă de salariu, după care se actualizează pensia respectiva în funcţie de creşterile salariale pe care le au cei care sunt activi. Se ia 85% din brut şi se adaugă sporurile şi iese cu mai mult decât are netul la pensie. (..) Pensia se actualizează întotdeauna în funcţie de cei care sunt activi. Asta înseamnă că, dacă anul viitor vom creşte salariile cu 25%, şi le vom creşte, fără niciun fel de dubii, în 2019 vor fi iarăşi creşteri salariale de 25%, li se actualizează pensiile cu 25% sau cu cât cresc salariile celor care sunt în activitate”, a explicat Olguţa Vasilescu.

Ministrul Muncii a reiterat că această formulă de actualizare nu este corectă nici faţă de cei care au contribuit, nici faţă de stat.

„Cred că ordonanţă va trece săptămâna viitoare pentru că nu este corectă această formulă de actualizare, nici faţă de ceilalţi care au contribuit, nici faţă de statul român până la urmă, care este încorsetat de nişte bugete, de un deficit de 3%. Sistemul nu mai poate să susţină o astfel de creştere. Nu, nu este vorba de pensiile care sunt în plată la ora actuală, pe care le plătim şi pe care ni le permitem noi ca stat, dar dacă le lăsăm să se dubleze eu nu mai sunt atât de convinsă că vom putea să le plătim. Şi atunci ce facem, tăiem salariile celor aflaţi în activitate la ora actuală? (…)”, a spus Vasilescu.

Mergi la SUS