Informatii utile! Curiozitati si stiri din intreaga lume.

ULTIMA ORA! Rasturnare totala de situatie in legatura cu pensie. Premierul a clarificat situația.

in Politic de

Premierul liberal Ludovic Orban a adus noi lămuriri cu privire la pensii. El a declarat că Legea Pensiilor nu va duce la o „apocalipsă bugetară” și că nu va căuta să dea o ordonanță de urgentă pentru a schimba ceva cu privire la această lege, în contextul în care PNL nu are o majoritate stabilă în Parlamentul României.

Ludovic Orban a lămurit situația pensiilor

„Am văzut că toată lumea spune că, dacă se aplică Legea pensiilor, o să fie apocalipsa bugetară. Eu vă spun că nu va fi nicio apocalipsă bugetară. Legea pensiilor este în vigoare. Ca să poţi să schimbi Legea pensiilor, ai nevoie de o majoritate parlamentară. Eu vă spun din capul locului, eu nu vreau să dau o ordonanţă de urgenţă în astfel de domenii extrem de vitale şi de sensibile.

Sigur că vom face o evaluare extrem de serioasă cu ce măsuri trebuie să luăm şi mai ales care este capacitatea reală de a putea susţine plata pensiilor”, a afirmat şeful guvernului, în cadrul conferinței “Buget şi fiscalitate 2020: dinspre politica oficială spre mediul de afaceri”, organizată de CursDeGuvernare.ro, la Academia de Studii Economice.

Ludovic Orban este contrazis de economiști în ceea ce privește pensiile

Premierul a vorbit și despre cum va pregăti legea pensiilor: „Avem un program de guvernare pe care l-am prezentat. În acel program de guvernare este foarte clar că pregătim o echipă mai largă de lucru, care să îndrepte ce e de îndreptat în sistemul de pensii, pregătim studii de impact, analize foarte serioase, dar în baza prognozelor pe termen lung a acestor studii de impact vom veni cu o modificare, dar nu în această perioadă. Este puţin probabil ca în an electoral un Parlament să modifice legea”, a explicat premierul.

Economiștii îi atrag însă atenția că aplicarea Legii Pensiilor în forma actuală, care prevede majorarea cu 40% a punctului de pensie în toamna anului viitor, va duce la “explozia” deficitului bugetar.

“Creșterea cu 40% a punctul de pensie este prea mult pentru buget. Cu alte cheltuieli plus recalculare pensii asistența socială totală aduce plus 2% din PIB în 2021 (care s-ar adăuga la 0,7% din PIB în 2020 dacă nu se iau măsuri de corecție) și alt 1% în 2022”, a precizat președintele Consiliului Fiscal, Daniel Dăianu.

La aceeaşi conferinţă a participat și economistul-şef al Băncii Naţionale a României, Valentin Lazea, care la rândul său a afirmat că prorogarea Legii pensiilor este singura soluţie pentru ca deficitul bugetar să nu crească.

Ultimile din

Mergi la SUS