Surse din interiorul Băncii Naţionale şi ale forurilor internaţionale prezente în România, ne-au declarat că, la nivelul Uniunii Europene şi al sistemului bancar românesc se analizează posibilitatea ca pentru expuneri peste o anumită limită ale băncilor comerciale pe titluri de stat să se impună cerinţe suplimentare de capital pentru riscul asociat. Surse din banca centrală spun că este vorba de o directivă europeană care va fi elaborată, dar că, după toate probabilităţile, nu chiar de anul acesta.
Potrivit unei analize făcute de Ionuţ Dumitru, preşedintele Consiliului Fiscal, expunerea băncilor româneşti per total active în sistemul bancar este de 19%-20%, una dintre cele mai mari expuneri la nivel european. În plus, dacă asociem şi riscurile indirecte, expunerea băncilor prin garanţiile de stat gen Prima Casă (17,5 miliarde de lei) sau alte credite pentru IMM-uri garantate într-o formă sau alta de către stat, acest procent urcă şi s-ar putea să ne trezim la un maxim al expunerii unui sistem bancar faţă de stat, la nivelul Uniunii Europene .
La rândul său, Uniunea Europeană analizează şi ea faptul că foarte multe bănci au preferat să nu îşi asume niciun risc şi să investească totul în împrumutarea guvernelor, în condiţiile în care Banca Central Europeană a şi stimulat aceste cumpărări prin emisiuni de monedă.
Deoarece în multe state expunerea băncilor pe aceste efecte a ajuns la niveluri foarte ridicate, la nivel european, se studiază emiterea unei reglementări care să spună că după depăşirea unui anumit grad de expunere al unei bănci pe titluri guvernamentale, banca trebuie să constituie provizioane.