ULTIMA ORA! Elena Udrea a fost condamnată la 6 ani de închisoare cu executare în dosarul „Gala Bute”.

in Politic de

Elena Udrea a fost condamnată la 6 ani de închisoare cu executare în Dosarul „Gala Bute”, iar instanța supremă a decis și confiscarea sumei de un milion de lei. De asemenea, fostul ministru are de restituit suma de 900.000 de euro. Sentința trebuia să fie anunțată încă de pe 13 martie, dar judecătorii ICCJ au prelungit emoțiile fostului ministru al Turismului și au amânat pentru data de 28 martie pronunțarea. Procurorii au cerut pedeapsa maximă pentru Elena Udrea, cercetată în acest dosar pentru abuz în serviciu, luare de mită și tentativă de folosire de acte false pentru a obține fonduri europene.

Avocatul Elenei Udrea anunțat că va face apel față de sentința primită de fostul ministru al Turismului. ”Nu există niciun fel de probă directă sau indirectă că banii au ajuns la Elena Udrea. Există o singură declarație a unei persoane, care a fost condamnată la patru ani cu suspendare acum, singura care o indică pe Udrea ca beneficiară a banilor. Atât!”, a declarat avocatul Elenei Udrea, la B1 TV.

De asemenea, instanța supremă a mai decis confiscarea sumei de un milion de lei de la Elena Udrea. De asemenea, fostul ministru are de plătit suma de 900.000 de euro.

Fostul ministru al Turismului se aștepta să fie achitată în acest dosar.

În același dosar, au mai fost condamnați:

  • Rudel Obreja – 5 ani cu executare (și 3 milioane de lei confiscați)
  • Ana Maria Topoliceanu – 3 ani cu suspendare
  • Tudor Breazu – 3 ani cu executare
  • Dragos Botoroagă – 2 ani și 6 luni cu suspendare
  • Ștefan Lungu – 1 an și 6 luni cu suspendare
  • Gheorghe Nastasia – 4 ani cu suspendare

Fostul ministru Ion Ariton a fost achitat de toate acuzațiile din dosar.

Din punctul meu de vedere, aşa cum am şi cerut, soluţia nu poate să fie decât de achitare, pentru că acesta este un dosar bazat exclusiv pe declaraţiile unor persoane care au încercat să se salveze în acest fel”, declara marți dimineață Elena Udrea, la ieşirea din sediul Secţiei 2 de Poliţie din Bucureşti, unde a fost pentru procedura din cadrul controlului judiciar.

Tot astăzi, magistrații i-au dat o nouă veste proastă Elenei Udrea. Finul său, fostul deputat Adrian Gurzău, a fost condamnat la doi ani şi opt luni de închisoare cu suspendare pentru trafic de influenţă în cazul Carpatica.

În Dosarul Gala Bute, Elena Udrea a fost acuzată de procurori de luare de mită, abuz în serviciu și tentativă la folosirea de documente ori declarații false, inexacte sau incomplete pentru obținerea pe nedrept de fonduri europene. Cum anchetatorii au cerut judecătorilor de la Înalte Curte să acorde pedeapsa maximă pentru aceste fapte, fostul ministru risca să primească o pedeapsă de 14 ani și opt luni de închisoare, în cazul în care ar fi fost condamnată pentru toate cele trei acuzații.

Pedeapsa Elenei Udrea este formată din condamnarea cea mai grea, care este cea pentru fapta de luare de mită. Codul Penal acordă maximum zece ani de închisoare pentru această infracțiune.