În ultima duminică a lunii mai se sărbătoreşte Ziua Românilor de Pretutindeni. Iniţial, această zi se celebra, începând cu 2007, pe data de 30 noiembrie, de ziua Sfântului Apostol Andrei, ocrotitorul României, dar, din 2015 sărbătoarea a fost mutată la data la care se serbează acum. Cu această ocazie, președintele României, Klaus Iohannis, a transmis un mesaj tuturor românilor, din ţară sau aflaţi în străinătate. La fel, şi ministrul pentru românii de pretutindeni, Andreea Păstîrnac a trimis urările sale românilor.
„Ca în fiecare ultimă duminică a lunii mai, astăzi sărbătorim Ziua Românilor de Pretutindeni, zi în care, oriunde ne-am afla, redescoperim bucuria de a face parte dintr-un popor care a oferit atât de multe întregii lumi. Cu atâţia români aflaţi acum peste hotare, cea mai bună manieră în care statul le poate recunoaşte contribuţia este să se pună în slujba lor„, spune Klaus Iohannis.
El a mai precizat, cu această ocazie, că s-au făcut unele progrese în ceea ce privește oferirea de servicii consulare online, simplificarea recunoaşterii diplomelor, susţinerea întoarcerii în ţară prin antreprenoriat, „dar mai sunt multe de făcut”. „Indiferent de domeniul în care muncesc, îmi doresc ca românii de pretutindeni să se susţină reciproc şi să participe la luarea deciziilor care le afectează viaţa. La mulţi ani români, de aici sau de acolo!”, a spus preşedintele.
La rîndul ei, ministrul pentru românii de pretutindeni, Andreea Păstîrnac, a transmis că „Ziua Românilor de Pretutindeni ne oferă și în acest an, o dată cu ultima duminică a lunii mai, prilejul sărbătoririi și împărtășirii identității românești pe întreg mapamondul. Suntem chemați în această zi, sub aspect introspectiv, să cunoaștem măsura propriei noastre valori ca popor și să reflectăm asupra aspirațiilor pe care românii de pretutindeni le năzuiesc în relație cu țara, comunitatea, familia, limba și identitatea lor în ansamblu„.
Ministerul pentru Românii de Pretutindeni dedică ziua de din acest an educației, „pentru a pune în lumină contribuția voluntarilor implicați în programele de predare în limba română, precum și importanța limbii materne ca element identitar pentru generațiile tinere din afara granițelor„. Tot cu prilejul acestei sărbători, MRP a realizat o campanie de creştere a vizibilităţii Zilei Românilor de Pretutindeni, prin promovarea activităţilor educaţionale în limba română, atât la nivelul opiniei publice din România, cât şi la nivel internaţional şi a cerut asociaţiillor reprezentative ale românilor din străinătate, reprezentanților şcolilor duminicale, coordonate de asociaţiile sau bisericile româneşti, profesorii de la cursurile susţinute de asociaţiile reprezentative din teritoriu, cât şi cele organizate prin intermediul Institutului Limbii Române, să realizeze diverse materiale foto, audio şi/sau video, prin care să expună activitatea lor în domeniul predării limbii române în afara granițelor. (foto: presidency.ro)