Informatii utile! Curiozitati si stiri din intreaga lume.

Ultima apariţie a lui Leo Iorga, simbolul rockului românesc pe scenă. A cântat în scaun cu rotile alături de Compact: „Cât timp Dumnezeu mă va ţine pe pământ, vreau să cânt“

in ExtraNews de

Cântăreţul Leo Iorga, care a murit la vârsta de 54 de ani, şi-a dorit să cânte până în ultima clipă în ciuda problemelor grave de sănătate. El a urcat pentru ultima oară pe scenă în luna septembrie, alături de trupa Compact, oferind publicului un moment emoţionant.

Leo Iorga, fost solist al trupei Compact, a murit pe 2 noiembrie, după ce în ultimii opt ani a suferit mai multe intervenţii chirurgicale şi tratamente dure din cauza cancerului pulmonar, care s-a extins şi la creier. Nimic din toate astea nu l-au ţinut însă departe de scenă şi de publicul care l-a iubit.

„Cât timp Dumnezeu mă va ţine pe pământ, vreau să cânt“, spunea el, potrivit News.ro. Ultima oară când Leo Iorga a urcat pe scenă a fost pe 20 septembrie 2019, la Arenele Romane, unde a avut loc concertul aniversar al trupei CompactB, susţinut în memoria lui Teo Peter, care şi-a pierdut viaţa acum 15 ani în urma unui accident auto. Leo Iorga a urcat pe scenă în scaun cu rotile şi a interpretat alături de colegii săi una dintre piesele consacrate – „După ani şi ani“.

Deşi vizibil slăbit, artistul a zâmbit larg pe tot parcursul piesei şi a mulţumit fanilor, asigurându-i de toată dragostea şi dăruirea lui. La eveniment au mai cântat Holograf, Proconsul, Iris, Mircea Baniciu, Bere Gratis, Bosquito, Aurel Tămaş şi Emeric Imre. Adrian Coco Tinca, basistul Compact, a distribuit filmarea alături de un mesaj dureros: „Ai promis că o sî cânţi pentru Teo şi te-ai ţinut de cuvânt, dar mi-ai promis că o să facem turneu de toamnă împreună şi îl vom numi «Toamnă în sufletul tau», un cântec drag pe care tu îl cântai numai toamna.

Ce o să facem fără tine, de ce nu mai vii să cânţi cu noi… Ai promis dragă prieten, de ce nu mai vii… de ce…“.

Leo Iorga, cu o carieră de peste 40 de ani, solist al formaţiilor Compact, Cargo, Pacific, Schimbul 3 şi PACT by Leo Iorga & Adi Ordean, va rămâne un simbol al rockului românesc. Vocea sa se identifică cu piese precum „Să te gândeşti la mine“, „După ani şi ani“, „Singur în noapte“, „Ploaia“, „Toamnă în sufletul meu“, „Trenul pierdut“ şi „Cine eşti tu oare?“.

Leo Iorga s-a născut la Arad, în 1964, şi a debutat ca toboşar în trupa Liceului „Ioan Slavici“. Între anii 1984 şi 1985 a fost solist al grupului Pacific, iar din 1985 până în 1988 a fost toboşar şi solist pentru Sui-Generis. Ulterior, el a devenit solistul trupei Cargo, lansând hiturile „Brigadierii“, „Poveştiri din gară“ şi „Erata“.

După care, din 1988 până în 1996 a fost solist al trupei Compact. În 1996 s-a alăturat trupei Schimbul 3. În ciuda problemelor de sănătate, în 2012, muzicianul Leo Iorga formează, alături de Adrian Ordean, trupa Leo Iorga & Ordean. Li s-au alăturat în această formulă Alex Ardelean (chitară), Cristi Iorga (tobe), Dan Stesco „Polymoog“ (clape) şi Marian „Lacke“ Mihăilescu (bass).

Din decembrie 2012, trupa se va numi PACT by Leo Iorga & Adi Ordean. În 2014, grupul a lansat albumul „Numărul unu“, cu piese reorchestrate.    În 2017, Compact B s-a reunit în formula Adrian Ordean, Costi Cămărăşan, Leluţ Vasilescu, Adrian Coco Tinca şi Monel Puia, solist invitat fiind Leo Iorga.


Ultimile din

Mergi la SUS