Ulei de floarea soarelui, vândut drept ulei de măsline extravirgin. Cum era măsluit

in ExtraNews de

După trei ani de investigații, poliția italiană și Europol au anunțat anihilarea unei rețele infracționale care vindea cantătăți masive de ulei de măsline, falsificat, unor restaurante din Europa.

24 de persoane au fost arestate.

Ancheta a pornit de la sesizarea unui client din Foggia, care a remarcat că uleiul care i-a fost vândut nu avea gust de ulei de măsline.

Potrivit procurorilor, organizația infracțională importa ulei de floarea soarelui din nordul Italiei și Turcia, apoi adăuga coloranți pentru al-l face să arate ca un ulei de măsline extra virgin, de înaltă calitate. Produsul măsluit era vândut unor restaurante din Peninsulă, inclusiv localuri din Roma și Milano, din zone centrale. Dar și unor restaurante din Cehia, Olanda, Spania și Anglia.

În operațiunea denumită “Aur galben” au fost implicați 250 de membri ai organizațiilor de poliție. De asemenea, au fost confiscate proprietăți în valoare de 100 de milioane de euro.

Afacerea clandestină avea sediul într-un orășel din sud-estul Italiei, unde uleiul era amestecat cu coloranți. Astfel falsificat, era transportat cu camioane cisternă în Europa. Fiecare camion, spun procurorii, le aducea escrocilor profituri între 50 și 80.000 de euro.