Leurda, Allium ursinum, este considerata ca o planta tipica folosita de urs cand iese din hibernare, demunirea germana “Barlauch” = usturoiul ursului, face referire la acest lucru. La noi, in functie de diferitele zone din tara, planta are mai multe denumiri, precum ai (usturoi) ciorasc, ai salbatic, ai de padure, ainti, alin de iunie, leoarda sau ceapa vrajitoarelor.
Planta are mirosul specific usturoiului, frunzele de un verde frumos au o forma asemanatoare cu frunzele de lacramioare. Cand infloreste, are o floare alba, frunzele ies dintr-un bulb lunguiet. Atentie! Nu confundati leurda cu brandusa de toamna, deosebirea garantata consta in mirosul si gustul tipic usturoiului. Daca nu simtiti mirosul puternic al usturoiului, planta nu se culege, poate fi toxica!
Leurda apare primavara timpuriu, imediat ce s-a topit zapada. Prefera luminisurile padurilor de foioase sau cele de brad, zonele bogate in humus si in special umede. Frunzele pot atinge inaltimi de 30-40 cm. In multe zone de deal si de munte, langa tufisuri sau la margine de padure apar la sfarsitul lunii martie si inceputul lunii apilie, adevarate covoare verzi cu leurda. Mirosul de usturoi ne atrage atentia ce avem in fata “usturoiul salbatic”. Desi in aparenta este identica cu usturoiul, aceasta planta poseda proprietati de vindecare mult mai puternice si mai largi decat usturoiul de cultura.
In primul rand, are proprietatea de a curata organismul, de la stomac si intestine, la ficat si vezica biliara, la vasele sangvine, la sangele nostru in general, leurda este “detergentul” corpului nostru. Se recomanda o cura de 4-6 saptamani cu leurda in acest sens.
Datorita acestui efect depurativ, este foarte utila in combaterea aterosclerozei, in tratarea hipertensiunii arteriale, in tratamentul majoritatii bolilor de piele. Viermii intestinali, in special limbricii la copii, mor dupa scurt timp, cand s-a dat copiilor leurda cruda tocata marunt si presarata pe paine cu unt.
De asemenea, leurda proaspat culeasa si tocata marunt se poate presara si pe mancarea de cartofi, in unele supe sau se poate manca cu aceleasi rezultate remarcabile si sub forma de salata, ciorba sau piure. In pofida faptului ca planta este practic la indemana tuturor, ea nu este indeajuns folosita cu toate ca, in afara de faptul ca are proprietati vermifuge, ea previne si deranjamentele stomacale, balonarile, colicile, constipatiile sau starile de indispozitie abdominala.
Persoanele care sufera de hipertensiune arteriala cu tot “tacamul” cum ar fi: ameteli, dureri de cap, senzatie de apasare la ceafa sau agitatie nervoasa, este bine sa foloseasca leurda tot timpul anului. Primavara in stare cruda, apoi in decursul anului sub forma de esenta de leurda.
In cazurile de gripa obisnuita sau bronsite, leurda ajuta la eliminarea secretiei, usureaza respiratia si vindeca miraculous cazurile de pleurezie. Si in cazul eczemelor insotite de mancarimi o cura de leurda cu planta proaspata culeasa poate face minuni. In decurs de o luna doar eczema poate sa dispara, implicit si mancarimile, iar cel suferind poate sa-si reia viata normala.
Poate cea mai extraordinara calitate a leurdei este aceea de a reusi sa influenteze pozitiv capacitatea de a memora. Un tratament cu esenta proaspata de leurda, cate 15 picaturi luate de trei ori pe zi in ceai de plante are un efect binefacator asupra memoriei, chiar si in cazurile de pierdere severa a acesteia.
In aplicatii externe terciul de leurda aplicat pe zonele care ce se vindeca greu este salutar.
Utilizare:
In stare cruda – frunzele proaspat culese se spala, se taie marunt si se presara ca si patrunjelul verde, pe sandvisuri, pe supe si ciorbe, mancaruri de cartofi etc.
Tinctura de leurda – frunzele proaspat culese se taie marunt, se introduce intr-o sticla, se toarna alcool rafinat de 38-40% pana ce se acopera nivelul plantelor. Se pune la loc insorit timp de doua saptamani. Apoi se strecoara si se pastreaza in sticlute mici de culoare inchisa. Se iau zilnic, de patru ori cate 15 picaturi in apa sau ceai de plante.
Vin de leurda – se pun doi pumni de leurda, frunze, taiate marunt, intr-un litru de vin alb, se pune la fiert. Dupa ce a dat in clocot, se adauga miere. Se bea cate un paharel inainte de masa pentru bolnavii de inima si cei de reumatism.