Tudor Chirilă, mesaj pentru Biserica Ortodoxă: „Dumnezeu le spune preoţilor cu cine ar trebui să voteze enoriaşii lor?“

in Diverse de

Prezent în Piaţa Victoriei la manifestaţia „Toţi pentru Europa“, Tudor Chirilă a făcut un apel la preoţi să nu-şi mai bată joc de enoriaşi spunându-le cu cine ar trebui să voteze. De asemenea, el a adresat şi un mesaj părinţilor, îndemnându-i să nu lase întreaga educaţie a copiiilor în mâna statului. Nu în ultimul rând, artistul i-a rugat pe români să lupte pentru dreptul la libera exprimare, să voteze, dar să şi păzească votul dat.

Câteva mii de oameni au fost prezenţi pe 19 mai în Piaţa Victoriei la manifestaţia „Toţi pentru Europa“, ce a avut ca scop încurajarea românilor de a-şi exercita dreptul la vot la alegerile europarlamentare din 26 mai. Mai multe trupe au susţinut recitaluri, iar artişti şi personalităţi au ţinut discursuri, unul dintre cele mai puternice fiind cel livrat de actorul şi cântăreţul Tudor Chirilă.

După ce a interpretat alături de trupa Vama piesa „Dumnezeu nu apare la ştiri“, Chirilă a vorbit despre abuzurile comise de Biserica Ortodoxă şi a făcut apel ca preoţii să-şi respecte misiunea şi să nu-şi mai batjocorească enoriaşii spunându-le cu cine să voteze.

„De 15 ani merg la Biserica Stavropoleos, nu sunt un practicant, dar din când în când merg la biserică pentru a găsi o relaţie cu Dumnezeu şi întrebarea este: în ziua de astăzi unde este Dumnezeu? Şi mă gândesc la copiii abuzaţi în Brazilia şi în Irlanda de Biserica Catolică şi de preoţii Bisericii Catolice, mă gândesc la cazurile de abuzuri din Biserica Ortodoxă, mă gândesc la implicarea Bisericii Ortodoxe, care îşi înjură enoriaşii şi le spune cu cine să voteze. Eu v-aş ruga ca în seara asta, pe parcursul concertului nostru, să rămânem în afara scandărilor politice, pentru că aş vrea ca noi să nu devenim muniţie pentru ei. Dar am o întrebare pentru Biserica Ortodoxă: dacă noi suntem într-un stat secular sau nu? Dacă Dumnezeu le spune preoţilor, care se presupune că sunt hăruiţi, cu cine ar trebui să voteze enoriaşii lor? După aia ne întrebăm de ce lumea nu mai merge la biserică. Pentru că Dumnezeu, se pare, nu mai este în biserică. Şi atunci întrebarea este: unde este Dumnezeu? Şi singurul răspuns pe care eu l-am găsit până acum este că El este încă, în aceeaşi măsura precum diavolul, în fiecare dintre noi. Aşa că lupta este a noastră, personală. Cred că despre asta este şi cântecul ăsta. Dacă noi nu trebuie să îndemnăm pe cineva să voteze cu cineva, aş vrea ca nici preoţii să nu mai facă asta şi să-şi respecte misiunea pentru care au absolvit Insitutul Teologic şi pentru care au fost hăruiţi şi să nu-şi mai bată joc de enoriaşii care vin acolo cu sufletul deschis să caute alinare. Preoţii să-şi facă profesia“, a fost mesajul artistului.

Tudor Chirilă a abordat şi alte teme. Înainte de a cânta piesa „18 ani“, solistul şi-a îndreptat atenţia către părinţi: „Trebuie să ne întrebăm fiecare dintre noi cum ne creştem copiii. Pentru că, după sondaje, noi ne creştem copiii în autoritate şi noi toţi aşteptăm ca Statul să ne rezolve problemele în baza contractului social, adică noi plătim taxe şi trebuie să primim nişte servicii în baza acelor taxe, iar asta este corect. Dar noi cum ne creştem copiii atunci când îi zguduim şi le spunem că sunt pedepsiţi sau când nu avem răbdare când ei nu vor să se îmbrace sau când urlăm la ei. Oare noi nu ne creştem copiii în autoritate? Oare noi nu ne creştem copiii pregătiţi să se subordoneze? Şi după 18 ani ne întrebăm de ce copiii noştri nu votează după ce abia au scăpat dintr-un mediu în care autoritatea a fost principalul factor de creştere a lor.

Şi poate că da, sistemul nostru de educaţie care este praf ne strică copiii. Dar oare noi nu-i stricăm acasă? (…) Ce fac eu ca să cresc un copil cu adevărat liber? Ce fac eu pentru a creşte un copil care să ştie să lucreze în echipă?“. Artistul a mărturisit că a stat recent de vorbă cu mai mulţi tineri pentru a încerca să-i convingă că votul lor contează şi este important, iar unii dintre ei i-au spus că nu merg la vot pentru că le este frică să nu greşească: „«Mi-e temă că alegerea mea va face şi mai rău acestei ţări», asta mi-au spus doi copii de 18 ani. De unde frica asta? Şi eu le-am răspuns că relaţia dintre vot şi cel pe care îl alegi este unilaterală. Niciodată nu e vina ta că politicianul te dezamăgeşte, este vina lui, pentru că tu ai fost de bună credinţă şi ai dat un vot în baza unor promisiuni. Şi eu vreau să-i spun tinerei generaţii să nu-i fie frică să meargă la vot.

Documentaţi-vă, că sunteţi tineri şi sunteţi inteligenţi, poate că sistemul nu v-a terminat definitiv. Pune întrebarea asta politicianului: «Ce îmi oferi tu mie?» Faptul că generaţia tânără are teama de a vota ar trebui să ne preocupe pe fiecare dintre noi. Faptul că generaţia tânără are scârba de a vota este eşecul nostru, al fiecăruia dintre noi. Noi toţi suntem vinovaţi. Să ne întrebăm câţi dintre noi au parcat regulamentar venind aici şi nu au blocat trecerile de pietoni. Noi toţi greşim în fiecare zi şi atunci trebuie să ne uităm la copii şi să ne gândim de ce s-a scos educaţia civică din şcoli, din liceu, pentru că mi se pare momentul cheie în care a fost scoasă“.

Citeste mai mult: adev.ro/prsn7p

Citeste mai mult: adev.ro/prsn7p

Citeste mai mult: adev.ro/prsn7p