Trosnitul gâtului, pericol de accident vascular cerebral! Un tânăr de 28 de ani a aflat pe pielea lui cât de periculos poate fi

in Sanatate de

Trosnitul gâtului poate fi extrem de periculos. Pe Josh Hader îl durea gâtul, așa că a încercat să și-l întindă, accidental trosnindu-l. Următorul lucru pe care l-a simțit, a fost o amorțeală ciudată pe partea stângă a corpului său. S-a dus la bucătărie ca să ia un pachet cu gheață, dar nu putea să meargă drept. „Am continuat să merg la un unghi de aproape 45 de grade, încliniat spre stânga”, a povestit bărbatul, pentru CNN.

Hader, care 28 de ani și este din Guthrie, Oklahoma, SUA, a suferit, de fapt, un accident vascular cerebral (AVC) prin trosnirea gâtului. Dr. Vance McCollom, care l-a tratat la Spitalul Mercy, a spus că AVC-ul i-a schimbat viața, dar ar fi putut fi și mai rău.

Și-a secționat arterele
„Când și-a trosnit gâtul, a rupt arterele care ajung la osul gâtului, unde acesta se alătură craniului, de la baza creierului”, a explicat medicul. „Modul în care el a răsucit gâtul a cauzat o secționare”.

Socrul lui Hader l-a dus la Urgență, unde medicii i-a fost administrat un activator tisular recombinant al plasminogenului (t-PA), un tratament care dizolvă cheagurile de sânge, a povestit tânărul. După aceea, a fost transportat la Spitalul de Mercy și a fost internat în unitatea de terapie intensivă timp de patru zile, înainte de a fi trimis la recuperare.

„Când a ajuns la Urgență, Hader avea amorțeală, slăbiciune, vedere dublă, iar partea stângă îi era amorțită”, a spus dr. McCollom.

O arteriogramă a arătat avea artere compromise din cauza rupturii, ceea ce a cauzat un accident vascular cerebral. „Nu reușea să meargă drept, continua să cadă”, a detaliat McCollom.

Acest episod s-a produs pe 14 martie. Acum, după recuperare, Hader este independent. „În prezent pot să merg fără un cadru sau baston, dar obosesc mult mai repede ca înainte. Echilibrul meu este încă puțin problematic, dar nu e foarte mult”, a povestit el CNN.

Face recuperare, dar nu și-a revenit total
„Simt ceva furnicături pe partea stângă și mi s epare că e mai grea decât era înainte. De asemenea, nu îmi pot controla bine acea parte, iar pe partea dreaptă nu simt durerea ascuțită sau căldura/frigul. (…) Sunt bine emoțional, așa cum am spus mai înainte, am încă mult de luptat ca să îmi revin, dar starea mea e mult mai bună”, a continuat el.

Hader a trebuit să poarte un plasture peste un ochi timp de câteva săptămâni, deoarece nervul a fost afectat, cauzând slăbiciune unuia dintre mușchii care merg la acel ochi.

Unul dintre cele mai grave efecte secundare ale accidentului său vascular cerebral a fost, destul de straniu, sughițul, a spus Hader.

„A fost teribil, în mod literal, două săptămâni de la producerea accidentului am sughițat, până la sfârșit. Îmi era aproape imposibil să respir pentru câteva secunde și asta a fost înfricoșător”, a dezvăluit el.

Cum întinzi corect gâtul
Dr. McCollom crede că sughițurile s-au produs din cauza locului unde a avut loc accidentul vascular cerebral, la baza creierului și nu este prima dată când vede asta la un pacient cu AVC.

„Avem pacienți care vin la spital cu afectări mai grave, din cauza manipulării chiropractice proaste, prin atnci când gâtul le e trosnit de către un profesionist”, a spus el, înainte de a atrage atenția: „Dacă vreți să vă întindeți gâtul, înclinațil dintr-o parte în alta. Să nu îl răsuciți!”