Press "Enter" to skip to content

TREPTELE RUGACIUNII

“In zilele acelea, Iisus s-a dus in munte sa se roage si a petrecut toata noaptea in rugaciune catre Dumnezeu” (Luca 6, 12)

 Rugaciunea este, cum spuneau sfintii parintii, vorbirea mintii noastre cu Dumnezeu. Este indreptarea catre El a nevoilor si a straduintelor noastre. Iar vorbirea aceasta poate fi facuta in singuratate sau impreuna cu familia, prietenii, apropiatii, dimineata sau seara, acasa, pe strada sau in biserica. Rugaciunea poate fi gata alcatuita, dintr-o carte de rugaciuni, ori una spusa de noi, asa cum simtim intr-un anumit moment.

SCARA DIALOGULUI CU DUMNEZEU

Conform Filocaliei (culegere de texte ale pustinicilor,monahilor, clericilor ortodocsi), exista mai multe trepte pe care credinciosul le pargurge in timp ce spune o rugaciune:

1 In timp ce spui de mai multe ori rugaciunea, gandurile razlete dispar, mintea se intoarce spre interior, “uitand” de lumea de afara. La acest stadiu raman indeobste credinciosii obisnuiti.

2 Apare o stare de calm profund, de siguranta, creste forta interioara, rugaciunea coboara, cum spunea parintele Cleopa, de pe buze in inima.

3 Rugaciunea da nastere conteplatiei, apare acea stare de beatitudine, de dulceata, cu care sunt inzestrati marii duhovnici.

CUM SA FIM

“Cea dintai cerinta pentru buna izbandire a unei rugaciuni este curatarea inimii de patimi si de orice alta legatura impatimita fata de toate cele simtite. Fara acestea, rugaciunea va ramane mereu pe treapta cea dintai, pe treapta citirii. Pe masura curatirii insa, rugaciunea citita va trece intr-o rugaciune facuta cu mintea si cu inima. Cum trebuie sa lucrati? In biserica, urmariti slujba si pastrati gandurile si simtamintele pe care ni le dau slujbele dumnezeiesti. Acasa, treziti in sinea voastra ganduri si simtaminte in legatura cu rugaciunea.” (Rugaciunea lui Iisus, vol I)

“Doamne Iisuse Hristoase, Fiul lui Dumnezeu, ai mila de mine, pacatosul!” Aceasta rugaciune, a lui Iisus, este spunea Duhohnicul Teofil Paraian, obligatorie calugarilor si recomandata oricarui crestin care vrea sa se spele de toate cele lumesti.

CE DOBANDIM

Poti dobandi orice lucru bun prin rugaciune, spunea Fericitul Augustin. “Si toate cate veti cere, rugandu-va cu credinta, veti primi” (Matei 21, 22), spune Mantaitorul. Si tot El: “Cereti su se va da voua!” (Matei 7,7) Dar Dumnezeu nu implineste intotdeauna si numaidecat rugaciunile. Daca vrei cu adevarat sat i se implineasca rugaciunea, trebuie sa te rogi cu atat maimare staruinta si caldura cu cat Dumnezeu intarzie cu implinirea cereri tale. Cand rugaciunile sunt insotite si de fapte bune si post, cand rugaciunea cheama si mijlocirea sfintilor si e facuta de mai multi impreuna este mai repede auzita si implinita.

Trimite prietenilor
Creare Site Web by O24.RO