Informatii utile! Curiozitati si stiri din intreaga lume.

Trenul viitorului! PRIMUL TREN SOLAR din lume! De ce are un astfel de design?!

in Curiozitati/Stiinta de

Potrivit popularmechanics.com, primul tren de pe mapamond pus în mișcare de către energia solară și-a efectuat călătoria inaugurală în decembrie 2017; începând cu ianuarie 2018, neobișnuitul tren australian efectuează curse regulate.

Localitatea Byron Bay se află în Australia și este cunoscută ca un paradis al pasionaților de surfing. Ineditul tren pus în mișcare de către energia solară străbate o distanță nu prea mare, de numai trei kilometri, între centrul acestui oraș și districtul North Beach, constituind o mică porțiune dintr-o linie feroviară mai lungă ce leagă regiunea australiană Northern Rivers de cel mai mare oraș australian, Sydney.

Trenul este inedit nu doar prin modul în care este pus în mișcare, ci și prin aspect. Ar fi fost de așteptat ca el să aibă un aspect ultramodern sau futurist. Însă cel dintâi tren care funcționează 100% cu energia electrică produsă de către panourile solare flexibile de pe acoperișurile vagoanelor sale are un pronunțat aspect „retro”. De fapt, este vorba despre un tren recondiționat și reutilat, produs în… anul 1949. Micul tren de epocă, pus în mișcare de către una dintre energiile viitorului, poate transporta până la 100 de pasageri, fiind exploatat de către compania Byron Bay Railroad.

Orașul Byron Bay din New South Wales este o localitate privilegiată, ce beneficiază, în medie, de peste 200 de zile însorite, în fiecare an. Astfel, panourile solare montate pe acoperișurile vagoanelor pot produce energie din plin. Acumulatoarele micului tren – primul din lume de acest fel – pot fi încărcate, la nevoie (de exemplu atunci când vremea este noroasă), și cu energie verde provenită din alte surse. De altfel, locomotiva dispune și de un motor diesel, care nu va fi utilizat decât în situații excepționale.

„Am bătut țara în lung și în lat iar după ce am găsit un tren de epocă deteriorat, l-am restaurat și îl punem în mișcare, acum, cu o sursă de energie veche de 4,6 miliarde de ani (Soarele)”, a declarat Jeremy Holmes, directorul de dezvoltare al companiei Byron Bay Rail. În momentul de față, Soarele este cea mai ieftină sursă de energie, urmând ca energia solară să fie utilizată în modalități și pentru scopuri tot mai diverse, în viitorul apropiat.

Sursa: Cunoastelumea.ro

 

Ultimile din

Mergi la SUS