Treci pe langa ele fara sa le bagi in seama. Le folosesti ca punct de reper de cele mai multe ori, fara sa ai habar ce e cu ele.

in Diverse de

Pentru ca s-au integrat perfect in peisaj si nu sunt biserici ortodoxe in care sa intri maar pentru a aprinde o lumanare sau a te adaposti, Biserica Italiana de pe Magheru, Biserica Anglicana de la Icoanei, Biserica Luterana din apropierea Salii Pașatului, sunt trei dintre cele mai frumoase biserici ale strainilor, cel putin primele doua apartin statului italian, respectiv Regatului Unit al Marii Britanii. Cea de-a treia, Biserica Luterana, apartine Romaniei, dar si ea este frecentata mai degraba de straini.

BISERICA ITALIANA SI ZIARISTUL GARIBALDIN

Ai trecut pe langa ea de zeci de ori, poate de sute de ori. Dar de cate ori te-ai gandit la ea ca la un lacas sfant? Chiar daca de pe front te vegheaza un Iisus cu privire calda. Poate si din pricina faptului ca, pragmatice, bisericile catolice au de mult orar de functionare si…nu te-ai nimerit. In plus, din 1968 pana in 1989 biserica a fost deschisa doar pentru demnitarii italieni, pentru care se oficiau slujbe de cinci ori pe an. Biserica a fost construita la inceputul secolului trecut pentru comunitatea italiana in crestere in Bucuresti. Mai intai a fost apelul regelui Carol I la toti mesenii pietrari din Vest, dispusi sa puna umarul la constructia Pelesului. Mai apoi, un ziarist italian, garibaldin din convingere, traitor in Bucuresti, a inceput sa scrie in ziarele din Italia: “Cetateni italieni, in loc sa traversati oceanul spre America…si sa muriti de foame, mai bine veniti in Romania, care este o tara bogata si are un popor foarte primitor, de origine latina, ca noi”. La 3 iulie 1916, biserica a fost sfintita de arhiepiscopul Netzhammer, fiind de fata oficialitati romane si italiene, precum si credinciosi. Biserica este construita in stil romanic intr-o conceptie lombarda, avand o frumoasa campanila. Este considerata monument arhitectonic.

BISERICA LUTERANA, CU DONATII DE LA FRANZ JOSEPH

Si Biserica Luterana din Bucuresti (numele complet este Biserica Evanghelica de Confesiune Augustana) are legaturi stranse cu familia regala. De asta data pe filiera germana a familiei. Ceremonia asezarii pietrei de temelie a actualului lacas a avut loc la 10 septembrie 1851. Fondurile necesare au fost obtinute printr-o ampla colecta, atat in cadrul comunitatii de credinciosi luterani din Bucuresti, cat si in strainatate. Printre donator s-au numarat: imparatul Franz Joseph al Austriei (1848-1867), principele Gheorghe Bibescu (1842-1858), compozitorul Franz Liszt si multi altii. Regina Elisabeta, sotia lui Carol I, de religie evanghelica luterana, participa frecvent la slujbele din noua biserica. De altfel, William, nepotul reginei si rege al Albaniei, este inmormantat aici.

BISERICA ANGLICANA, LOC DE RUGACIUNE AL REGINEI

Ritul anglican a aparut in timpul regelui Henric al VIII-lea. De fapt, a fost mai mult o rupture de Scaunul papal de la Roma decat o religie protestanta. Si asta dintr-un capriciu al regelui care vroia cu tot dinadinsul sa se insoare cu Anna Boleyn si, implicit, sa divorteze de Ecaterina. Papa nu a fost de acord si atunci Henric si-a facut propria biserica: anglicana. Al carei sef era el insusi. De mai bine de o suta de ani ani, langa Gradina Icoanei se afla Biserica Anglicana din Bucuresti. Stilul ei neogotic victorian de sorginte elizabetana, cu totul aparte, este usor de recunoscut. In 1881, reverendul Klenheim tine slujbe in ritul anglican in Bucuresti, intr-o casa de pe strada Olteni. Unde a si inceput sa stranga fonduri pentru o biserica adevarata. Dupa un proiect al arhitectului Victor G. Stephanescu, lacasul a fost ridicat in anii 1914-1922. Ani de zile, Regina Maria, nepoata a reginei Victoria a Marii Britanii, s-a rugat si a participat la liturghii (si) la Biserica Anglicana. Si inca ceva: acesta a fost singurul lacas anglican din spatele Cortinei de Fier in timpul Razboiului Rece.

Declarate de mult timp monumente istorice, acum sunt si puncte de atractie turistica.