Cine nu a avut de-a face, macar o data in viata, cu o rana cat de mica? Daca este si cazul tau, citeste cele ce urmeaza si consulta un medic. Contuzia (sau echimoza) apare ca o consecinta a unei forte exercitate intr-o anumita zona a corpului si se manifesta printr-o sangerare sub piele (hematom) si in interiorul pielii (echimoza). Se observa, la pacient, o tumefiere si o durere localizata, ce-ar putea fi confundate cu o fractura. Dar deosebirea este clara: persoanele care sufera o contuzie a unui membru inferior isi pot lasa greutatea, in continuare, pe el, lucru in general imposibil in cazul unei fracture. Iata cateva sfaturi care te ajuta sa vindeci ranile cotidiene:
- Aplica regula “IAAT”, adica: intrerupe activitatea, aplica ceva rece (gheata, de exemplu, infasurata intr-o panza) pe membrul ranit, apasa pe leziune si tine ridicat membrul afectat.
- Daca pielea nu a fost ranita, aplica medicamente antiinflamatoare sau analgezice sub forma de gel sau crema.
- Imediat dup ace te-ai lovit, uda-ti degetele de la mana, baga-le intr-un vas in care ai pus zahar, apoi maseaza viguros toata suprafata afectata. Astfel, se reduce acivitatea capilarelor aparte si preintampini aparitia semnelor vinetii si negre.
- Aplicarea de gheata este o terapie clasica, eficienta daca o folosesti imediat dupa ce te-ai lovit, ea reduce gravitatea echimozei si calmeaza durerea.
- Amesteca 250 ml de suc pur de struguri cu 60 ml de apa. Inmoaie o compresa in acest amestec si pune-o pe echimoza. Schimba compresa din ora in ora.
- Pune un manunchi de cimbru in 2 litri de apa adusa la temperatura de fierbere. Miscoreaza focul si lasa sa fiarba incet, o jumatate de ora. Strecoara si foloseste sub forma de comprese, pentru a calma durerile provocate de echimoze si contuzii.
- Pume un pumn de patrunjel taiat si un pumn de sare de mare intr-un vas. Adauga destul rom, ca sa obtii o pasta. Aplica acest remediu pe zona afectata si lasa-l sa actioneze 30 de minute. Repeta de cate ori este nevoie.
- Pentru a atenua durerile produse de echimoze sau de contuzii, fa o cataplasma din seminte de chimen inmuiate in prealabil, timp de 20 de minute, in apa foarte calda.
- Imediat dupa ce te-ai lovit la un deget de la mana sau de la picior, tine zona respectiva cufundata, timp de 30 de secunde, in gheata sau in apa cat mai rece. Sangerarea se va opri si la interior, si la exterior. Apoi apasa locul afectat, prin comprimare, pentru ca sangerarea sa fie in continuare, oprita. Ai grija totusi, sa nu blochezi total circulatia sangvina. In timp ce apesi, ridica degetul deasupra nivelului capului, pentru a incetini circulatia sangelui. Repeta operatia pana cand se opreste definitiv sangerarea. Astfel vei evita si instalarea durerii si aparitia unei umflaturi sau asa-numitei unghii negre.
- Daca te-ai lovit la deget (fie la mana, fie la picior), mai ai o solutie: curata o ceapa de dimensiuni medii, da-o pe razatoare si amestec-o apoi cu 15 g de sare. Pune amestecul intr-o bucata de panza de in si acopera cu ea zona afectata. Durerea ar trebui sa dispara.
- Iata si un remediu foarte vechi: incalzeste timp de cateva minute, intr-o tigaie (avand grija sa nu se innegreasca), 100 g de sare grunjoasa. Vars-o apoi intr-un ciorap pe care il aplici pe hematom, pentru a provoca diminuarea rapida a acestuia.
- Pentru ca echimoza sa dispara rapid, freaca locul, timp de 20 de minute, cu putin unt amestecat cu mult patrunjel.
- Pentru ca locul afectat sa nu se umfle prea mult stropeste un tompon de vata cu esenta de vanilie, aplica-l pe hematom, fixeaza cu un plasture si lasa sa actioneze cateva ore.
- Daca, in urma unei lovituri la ochi, s-a format un hematom, maseaza usor zona afectata cu ulei de ricin, la intervale regulate, timp de o ora. Durerea se va calma si se vor reduce la minimum atat umflatura, cat si decolorarea ochiului.
- Alt remediu contra vanataii la ochi: compresa rece. Daca nu ai gheata, foloseste o punguta de legume congelate. Mentine copresa astfel improvizata timp de 5 minute, apoi inlatur-o pentru 2 minute. Repeta de trei ori. Durerea ar trebui sa cedeze, iar inflamatia si decolorarea sa se reduca.
- Caldura, aplicata dupa 24 de ore (in niciun caz mai devreme), daca echimoza este complet formata, pare sa favorizeze irigarea sangvina la nivelul vaselor invecinate, lasand astfel sa se elimine lichidele, celulele, si, in general, toxinele inerente oricarei echimoze. O baie calda, o perna electrica, o compresa cu apa calda – orice metoda este eficienta pentru o perioada scurta (15-20 minute).